Otka in pralne pleničke

Otka ima na svoji FB strani napisano (klik): “Črno belo življenje, posuto z veliko ljubezni in mavričnega prahu. Sestrici, in midva nekje vmes. Škorpijonki.”

Njeni zapisi in slike so mi bili še posebno všeč, zato jih bom nekaj objavljala tudi tukaj spodaj..

 

Kakšen mesec pred PDP so se pleničke na veliko prale in sušile. Topli in sončni dnevi so pripomogli, da so bile pleničke na stojalu res hitro suhe. Oprat, posušit, oprat, posušit, oprat in posušit je bilo treba. Potem pa skrbno zložit in pospravit v predal. No, kar v tri predale. Najprej sem jih zložila po barvah, nato po velikosti. Ni minil teden brez, da ne bi odprla predala in pokukala, če je s pleničkami vse v redu.

 

Prva dva meseca je Katrin nosila newborn pleničke “vse-v-enem” . Te pleničke so res mini in so primerne že za okoli 2,25 kg. So najbolj podobne plenički za enkratno uporabo in so res enostavne za uporabo. Je izjemno ozka plenička, narejena iz mehkih materialov. Nekaj večje pozornosti moremo nameniti le zapenjanju, da plenička lepo objame nogice in trebušček. Ko nam to ne uspe več (pri pr. 5,5kg), je čas, da na ritko namestimo pleničko “one size”. To je plenička od rojstva do kahlice. Ja, to pleničko peremo tako vso plenično obdobje.

 

“One size pleničke” sem pri 2 mesecih (in pr. 4kg) uporabljala skupaj z newborn pleničkami. Uporabljala sem prekrivne hlačke, v katere sem zložila prefold ali tetra pleničko. Prefoldi so mi tako prerastli k srcu. Po 8 mesecih uporabe jih se vedno uporabljamo. Predvsem za doma, na pot pa vzamemo pleničke “vse-v-enem”. In kakšen vložek in mogoče se kakšen liner. In ČEBRIČEK!

Torej, za vse, ki vas zanima se kaj več.
Obstajajo torej mini mini newborn pleničke in pleničke za celotno plenično obdobje (pr. do 14 kg) in pleničke za malo večje otroke.
Pleničke so lahko po tipu vse-v-enem, kar pomeni da vedno zamenjamo celo pleničko ali pa pleničko sestavljata dva dela *nepremočljive prekrivne hlačke in tetra/prefold/vložek/krojeno pleničko. Če imamo polulančka tem pleničkam dodamo še kakšen vložek za večjo vpojnost. Liner uporabljamo kadar želimo ritko suho (ta občutek suhosti recimo ponoči ali za kakce pri jedcih goste hrane). Dojen kakec je topen v vodi in pleničk ne spiramo.
Potrebujemo se wetbag oz. vrečo za umazane pleničke, ki diha in ne prepušča vonjav. To vrečo enostavno 2/3x na teden odpremo in damo v pralni stroj. Umazanih pleničk se ne dotikamo! Enostavno, ane!
Pri Katrin ni bilo nikoli eksplozij in pokakanega bodija do vratu. In če vam povem še to, da od 3 meseca perem zgolj polulane pleničke.
Ne, to ni čudežen otrok. Je pa čudežen ČEBRIČEK. ?

 

Zapenjanje pralnih pleničk.
*Ježki ali pritiskači*
Splošna dilema nekaterih nosečnic oz. mamic. Tudi moja.
Velika prednost zapenjanja z ježki je, da se plenička otročku lepo prilega. Način zapenjanja je hiter in enostaven, zelo podoben plenički za enkratno uporabo ter idealen za tiste prve mesece, ko spoznavamo pleničke, otročka in sebe v vlogi perice. Zelo zaželjeno zapenjanje je tudi pri kobacačih oz. aktivnih otrokih ter kadar pri previjanju sodelujejo drugi družinski člani.
Pleničke nekaterih proizvajalcev imajo trše ježke, za katere se kasneje izkaže, da se plenička “namucka” bistveno kasneje ali pa se sploh ne.
Zapenjanje na pritiskače je malo bolj specifično od pleničke do pleničke. Je način, ki ga prav tako hitro osvojimo in je nekoliko bolj trpežen, a zanj potrebujemo kakšno minutko več. Lahko je sistem zapenjanja spredaj ali na boku.
✨✨✨
Mi sicer še vedno rajši posegamo po pleničkah z ježki, vendar tudi drug način zapenjanja ni prav nič bav-bav! ??‍♀️
Podaljški za bodije.
Zakaj bi jih sploh potrebovali?
Koliko od vas jih uporablja oz. je že slišala zanje?
Bodiji, prani na 60 stopinj prve mesece in sušeni v sušilnem stroju, kar hitro spremenijo obliko. Nekoliko se skrajšajo in kaj kmalu postanejo prekratki, da bi jih lahko zapeli.
“Ah, pa samo enkrat sem ga oprala.”
Obstajata torej dve teoriji. Ali takšen bodi malo raztegnemo in si rečemo, “joj, kako lepo raste z otrokom” ali pa enostavno vmes zapnemo podaljšek. Tako se izognemo tiščanju in velikim dekoltejem. In v tem primeru je št. 68 vedno 68 in ne 86.
✨✨✨
Podaljški so sprva bili v predalu zraven pralnih pleničk, nato pa so večkrat ostali kar pripeti na bodi. Vedela sem, da bodo prefoldi naredili ritko malo večjo. In nič zato. Ni bilo potrebno posegati po večjih številkah.
S pomočjo podaljškov smo tako res ponosili bodije od starejše sestrice in jih nosili dosti več časa.
In povem vam lahko še to, da so primerni skoraj za vse znamke bodijev in bodi podaljšajo kar za 7cm!
Super, ane? ??‍♀️
Hvalospev Čebričku.
Čebriček je naš družinski član. Sprejeli smo ga dokaj hladno, dokler nismo ugotovili, da je, predvsem za Katrin, res nepogrešljiv. Obredi z njim so nekaj posebnega. Pričarajo tiste spontane nasmehe, olajšanje ter občutek, da si zaupam in zmorem.
Le kaj bi to bilo?
Čebriček je mini kahlica za izvajanje metode brezpleničarstva. Otroka v položaju lunice privijemo k sebi in počakamo, da vanj izloča oz. odvaja.
To se na prvi zapis sliši res smešno. In, če bi vam to povedala v živo z mojimi svetlečimi očmi in navdušenjem, bi me verjetno imeli za noro.
Otja je kazala očitne znake preden je napolnila pleničko, vendar na kaj takšnega nisem niti pomislila. Nisem pomislila, da bi lahko svojo potrebo opravila izven pleničke.
Katrin sem tako pred vsakim previjanjem objela v položaju lunice nad čebričkom. Včasih je bila lužica, včasih ne. Nisem obupala. Potem ni bil čas s čebričkom samo pred previjanjem, ampak vedno, kadar se mi je zdela nemirna in jokava. Na čebričku se je vedno pomirila.
In smo kakali prvič, drugič, tretjič. In tako kakamo samo še tukaj.
Na kraljevem stolu!