Pranje pralnih plenic

pranje pralnih plenic

Pranje pralnih plenic

POMEMBNO! – Prispevek govori o nevolnenih  pralnih plenicah. Ker je volna nekaj posebnega, si o PRANJU VOLNE PREBERETE TUKAJ (KLIK)

 

Prvo pranje pralnih plenic

Pred prvo uporabo je potrebno vse plenice oprati. Imejte v mislih, da vse pralne plenice iz naravnega materiala (fitted pleničke, vse v enem pleničke) ter vložki iz naravnih materialov (bombaž, konoplja in bambus) dobijo največjo vpojnost šele po parih pranjih. Lahko se zgodi, da bodo prve parkrat spustile, če ne bodo dovolj hitro zamenjane. Vsekakor lahko pleničke 3-4-krat prej operete skupaj z ostalim perilom. Da bi se izognili morebitnemu zabarvanju ostalega perila, na tej stopnji operite svetle in temne barve posebej. Perete lahko na 30 – 60°C.


 

Shranjevanje umazanih pralnih plenic

Ročna prha, ki se jo pritrdi na cev od bideja, stranišča...
Ročna higienska prha, ki se jo pritrdi na cev od bideja, stranišča…

Dojenčku ali malčku odstranite umazano pleničko.. Kaj sedaj?

 • KAKEC: Prvih nekaj mesecev je kakec popolnoma dojenih dojenčkov vodotopen in ne potrebuje predhodnega splakovanja ali odstranjevanja. Pokakano pleničko enostavno shranite do pranja. Ko dojenčku predstavite gosto hrano, se bo kakec spremenil, postal kompakten in tega morate čimbolj odstraniti – splakniti v školjko ali v bide, pomagate pa si lahko tudi z dodatno ročno (higiensko) prho (Spray Pal na primer). Samo pleničko lahko zaščitite tudi z linerji oz. pleničnimi predlogami.
 • URIN: Urina ni potrebno spirati iz pleničk (lahko pa vseeno ga), razen v primeru, da ima otrok na sebi pleničko celo noč – se pravi, več kot 10ur. Umetni, zelo vpojni materiali, kot je poliester, hitro začnejo smrdeti, zato je spiranje le-teh zjutraj zelo priporočljivo.
 • VLOŽKI: Najbolje je, da iz pleničke odstranite vse vložke, ki niso zašiti skupaj z njo.
 • JEŽKI: Morebitne ježke zaprite same vase in jih tako zaščitite.

Kam shraniti umazane pleničke?

Vrečka za umazane pralne pleničke (wetbag)
Vrečka za umazane pralne pleničke (wetbag)
 • Umazanih plenic nikoli ne shranjujte v vedru ali v kadi, polne vode!
 • Vrečka za umazane pralne pleničke (wetbag) – obstajajo manjše za na pot in večje za obesit. Vrečka je nepremočljiva in zadrži vonjave, a vseeno diha. Tako vrečko lahko uporabite tudi za shranjevanje umazanih oblačil, mokrih kopalk, brisač,…
 • Vrečka za koš za plenice, ki se prilega standardnim košem za smeti (ali podobno velikim zabojem). Uporablja se lahko tudi brez koša. Vrečka je nepremočljiva in zadrži vonjave, a vseeno diha.
 • Navaden odprt koš za perilo, ki ima luknje, kjer se plenice zračijo.
 • Vedro.
 • Zaradi kroženja zraka naj zaboji ne bi bili zapri. Če imate raje, da je zaprt (psi, muhe, radovedni otroci), uporabite pleteno ali plastično košaro s pokrovom, ki ima luknje.
 • Vrečko je potrebno ob vsakem pranju plenic, ki se notri shranjujejo, oprati skupaj z njimi. Enostavno jo izpraznite v stroj, vrečko pa obrnjeno z notranjo stranjo navzven vržite poleg. Koše in košare je priporočljivo ob vsakem pranju plenic obrisati.

V katerem prostoru naj bo?

Vrečka za na koš
Vrečka za na koš

Idealno je, da koše ali vrečke za perilo postavite v suh prostor, kjer zrak dobro kroži. Vlaga in majhni prostori še povečajo vonjave, lahko pa pride tudi do plesni. Ljubljenčkom in otrokom naj bo dostop onemogočen.

Kaj pa namakanje (wet pail)?

Včasih so naše mame tetra plenice namakale. Modernih pralnih plenic pa nikoli ne namakajte. Zakaj?

 • Namakanje vodi do hitrejše obrabe materialov in elastik.
 • Zaboji ali vedra z namočenimi plenicami so leglo bakterij in plesni.
 • Vsaka stoječa voda v hiši je nevarnost za vaše malčke.

 

Pranje pralnih plenic – nekaj osnovnih preprostih navodil

Pranje pralnih plenic je enostavno. Ponavadi deluje že pralna rutina, ki ste jo do sedaj imeli. Zapomnite si, ni le ena pot prava, pravih je več in le ugotoviti morate, kaj vam in vašemu gospodinjstvu najbolj odgovarja.

Tukaj je nekaj preprostih navodil:

 • Kot že prej omenjeno, dojene kakce ni potrebno izpirati, kompaktnejše pa poskusite odstraniti kar v največji meri.
 • Plenice z zapiranjem na ježke le-te zaprite oz zataknite.
 • Vse znamke pralnih plenic se lahko perejo skupaj. Če je plenic za priporočljivo poln pralni stroj premalo, priporočamo, da pralni stroj in/ali sušilec dopolnite z ostalimi otroškimi oblačili in tetrami. Stroji pa vseeno naj ne bodo preveč polni – le do 3/4.
 • Vedno uporabite ZADOSTNO količino detergenta za pranje perila (polovica do polne priporočene doze, odvisno od trdote vaše vode). Če je možno, PRED GLAVNIM PRANJEM uporabite funkcijo HLADNEGA PREDPRANJA (kjer že lahko uporabite nekaj praška) ali še bolje kar KRATKI PROGRAM na 30stopinj z nekaj praška, sploh če pri predpranju stroj ne izprazne vse vode. Če stroj varčuje z vodo, uporabite funkcijo VIŠJEGA NIVOJA VODE (pleničke se ne smejo na suho drgniti ali plavati v njej). Perite na najdaljšem programu (2 – 4 ure), kjer bo stroj parkrat izpiral in centrifugiral. Centrifuga pralnega stroja naj bo pod 1000 vrtljaji na minuto. Če na koncu programa še vedno opazite penice od praška, po glavnem pranju nastavite dodatno izpiranje, a le v primeru da nimate trde vode.
 • Perite na vsaka dva dneva, na 40 –  60°C, pri tem ne uporabljajte mehčalca perila (zaradi olj!).

»Ni nobena skrivnost, kako priti do čistih pralnih pleničk, vendar je pri tem potrebno imeti nekaj osnovnih stvari – pralni stroj, zadostno količino dobrega pralnega praška in toplo vodo. Žal se mokre, pokakane pleničke ne da oprati z žlico detergenta«

 


Pranje pralnih plenic – Česa ne smete (na hitro)

 • Ne uporabljajte mazil za otroško ritko ali detergentov za pranje perila, ki vsebujejo nafto (parafinum, petroleum – sintetični vazelin) in ribjih olj zaradi katerih plenička lahko začne odbijati tekočine. Uporabljaje naravne kremice za ritko (Weleda ognjičeva krema za otroško ritko, Dr.Pasha; SkinFairyTale, Ecobaby… ali pa hladno stiskano kokosovo olje, mandljevo olje,…)
 • Prekrivnih hlačk ne perite po vsaki uporabi. Zamenjajte le vložek, hlačke pa preverite za morebitnimi nečistočami. Ene hlačke uporabite za par menjav vložkov.
 • Ne komplicirajte pri pranju, uporabite le toplo vodo (ne več kot 60°C) in zadosti detergenta. Priporočljivo je tudi predpranje in dodatno izpiranje, če imate mehkejšo vodo in še vedno penice od detergenta.
 • Ne uporabljajte belil, kisa, mehčalca perila. Pri nepremočljivih hlačkah se izogibajte belila v prašku, pri vpojnih vložkih in vse v enem pleničkah pa celulaze.
 • Pred pranjem pleničk ne namakajte ter jih ne puščajte več kot 2-3 dni, da umazane ležijo na toplem, zaprtem in temnem kupu (bakterije in plesni!)

 

Pralni prašek – detergent za pralne plenice

Uporabljajte zadostno količino detergenta oz. pralnega praška – polovica do polne priporočene doze glede na količino perila/umazanost/trdoto vode. Vklopite predpranje, v katerega dodajte malo (do 1/2 doze za polno pranje) detergenta. Še boljše je, če pred glavim pranjem uporabite kar kratki program na 30stopinj z nekaj praška, sploh če pri predpranju stroj ne izprazne vse vode. Z glavno pranje vklopite daljši program pranja in višji nivo vode. Izberite tudi dodatno končno izpiranje, če nimate pretrde vode.

Ne uporabljajte agresivnih detergentov, saj ti lahko uničijo plenice. Zaradi otroške nežne kože se izogibajte močnim encimom, konzervansom in parfumom. Raje posezite po naravnejših znamkah, brez vonjav in strupenih sestavin, kot so fosfati in ostale kemikalije.

 • Priporočljivi konvencionalni pralni praški za pralne plenice so Klar, Tide, Ariel, Persil Sensitive, Dreft…  
  Ti praški imajo ponavadi že dodana sredstva za mehčanje vode, a če je zelo trda, je dodajanje teh sredstev priporočljivo.
 • Če uporabljate kupljen naravni detergent, ga uporabite večje količine. Pazite, da niso na osnovi olj  (mila – cocoata) in agresivnega belila. Izbirajte tiste, ki so na bazi soli. Na žalost je v Evropi in Sloveniji zelo malo izbire. Priporočeni naravni praški za pranje perila so Ecobaby in Terra Gaia (klik), Ulrich natürlich, Attitude, Seventh Generation (vsi razen Free&Clear, dobi se ga v tujini), Ecover Zero Universal (v prahu,). V primeru trše vode pri detergentu brez sestavin za mehčanje vode priporočamo uporabo naprave ali sredstva za mehčanje vode (boraks, pralno sodo, Calgon, Dm-ova znamka za mehčanje vode…).
 • Za pranje vpojnih vložkov ali pa vse v enem plenic se izogibajte praškov s celulazo, saj ta encim razgrajuje vlakna, zato bodo plenice imele krajšo življensko dobo. Belilo z aktivnim kisikom pa sčasoma poškoduje nepremočljive materiale (zunanjost – PUL). Težavi se izognete, da vpojne vložke in vse v enem plenice perete ločeno od prekrivnih hlačk in žepastih plenic. Načeloma so praški za belo perilo bolj namenjeni prvim, praški za barvo perilo pa slednjim.

Doma narejen pralni prašek (previdno s tem praškom) 

Doma (po različnih receptih) narejeni pralni praški za pranje perila ponavadi vsebujejo:milo na osnovi olivnega ali drugih rastlinskih olj – marsejsko milo, boraks, belilo z aktivnim kisikom, pralno sodo, sodo bikarbono, kis.. Te naravne sestavine delujejo super pri pranju navadnega perila, a vse sestavine niso priporočljive za vse tipe in materiale pralnih plenic… Poglejmo si zakaj.

 • Milo (katerokoli trdo milo, rastlinsko – marsejsko milo…) lahko v vodoodporne plasti plenic naredi majhne luknjice ali pa vpojne plasti obloži z nekakšnim filmom, zato plenice tekočino odbijajo, namesto da bi jo vpijalo. V večjih količinah ni priporočljivo pri nobenih pralnih plenicah.
 • Boraks (natrijev borat) izjemno dobro čisti, a je lahko tudi koroziven, zato ga ni pametno uporabiti pri nepremočljivih hlačkah oz. nepremočljivih zunanjih delih plenic ali plenicah, ki imajo sisteme zapiranja na ježke. Dobro se obnese pri tetra plenicah, prefold plenicah in vložkih iz popolnoma naravnih materialov.
 • Belilo z aktivnim kisikom je kombinacija vodikovega peroksida (H2O2) in pralne sode (natrijev karbonat – Na2CO), dveh zelo učinkovitih sestavin. Združeni, kot natrijev perkarbonat, z razgrajevanjem kemičnih vezi v barvah očistita, posvetlita in obelita madeže. Kljub temu, da je to belilo biorazgradljivo in naravno, je lahko grobo do tkanin, sploh umetnih kot so pri nepremočljivih hlačkah in zunanjih slojih plenic. Zaradi tega ga lahko uporabljajte v manjših količinah, oz. ne pri vsakem pranju pralnih plenic (enkrat mesečno).
 • Kis je kot močna kislina odličen za nevtraliziranje baz v vodi, a razžira (umetne – TPU in PUL) materiale, zato ni priporočljiv za pranje plenic, še posebno nepremočljivih hlačk in zunanjih delih, vrečk za plenice.. Varno ga lahko uporabljate na tetra plenicah, prefold plenicah in vložkih iz popolnoma naravnih materialov.
 • Pralna soda (natrijev karbonat – Na2CO) je glavna sestavina večine naravnih detergentov za pranje perila v prahu. Je bazična, a vseeno varna v detergentu, saj jo voda nevtralizira. Ravno zato je pomembno, da uporabljate večjo količino vode pri pranju. Trda voda se ob uporabi pralne sode zmehča, saj iz nje in tudi iz plenic odstrani kalcij in magnezij, s katerima se veže. Pralna soda odstrani tudi olja iz plenic, ki smo jih prali s praški na osnovi olj.
 • Soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat – NaHCO3) reagira s kislinami in odstranjuje vonjave. Ne smemo je uporabljati pri plenicah iz bambusa, saj razgrajuje vlakna.

Problem pri doma narejenih praških je ta, da se ga največkrat priporoča v zelo mali količini, na primer 2 žlici. Ti žlici pralnega praška v ogromno vode, ki se je uporabi pri pranju, ne naredita prav veliko. Če se požvižgate na priporočila o dveh žlicah in uporabite lonček mešanice domačega praška na osnovi mila, se v pranju uporabi kar precejšnja količina mila. Čez čas, po mesecih uporabe, to milo in nečistoče skupaj z bakterijami začnejo povzročati probleme. Plenice nehajo vpijati, imajo vonj po hlevu ali amonijaku, otrokova ritka dobi izpuščaje.. Če torej perete z doma narejenim praškom, ga ne uporabljajte pri vsakem pranju pralnih pleničk.

Pranje pralne plenice


 

Pranje pralnih plenic v trdi vodi

Večina gospodinjstev pri nas ima trdo vodo. Trda voda vsebuje visoke vsebnosti mineralov kot so magnezij in kalcij. Ostanke mineralov iz vode lahko opazite povsod – okoli umivalnikov, v tuš kabinah, banji, v pralnem stroju – kot t.i. vodni kamen. Za razliko od navadnega perila pa so ti ostanki v pralnih plenicah lahko problematični.

Zaradi trde vode se začnejo v plenicah nabirati minerali – minerali iz vode ali pa ostanki detergenta. Ujamejo pa se tudi bakterije, kar vodi do kasnejših problemov s plenicami. Te lahko začnejo smrdeti (vonj po amonijaku ali po hlevu), začnejo odbijati vodo ali pa premočijo, na ritkah pa lahko pride do izpuščajev in drugih občutljivosti.

Rešitve:

 • zadostna količina detergenta (če imate pralni prašek, ki že vsebuje mehčalce vode, jih ni potrebno dodajati) ALI
 • naprave ali filtri za mehčanje vode ALI
 • dodani mehčalci za vodo pri praških ki le-teh ne vsebujejo – Boraks (1/2 lončka), pralna soda ali pa Calgon ali drugo sredstvo za mehčanje vode (1 pokrovček) kar v predalček za detergent.

 

Top 6 napak pri pranju pralnih plenic

1. Podcenjevanje številčne zaloge pleničk

1Zadostno število pleničk je pomembno. Ni važno, ali uporabljate pleničke v eni velikosti ali z rastjo dojenčka preklapljate na večje, imeti morate ne samo dovolj pleničk, da vam jih ne zmanjka med posameznimi pranjem, temveč tudi, da vaše pleničke lepo krožijo.

Priporočamo, da imate dovolj pleničk za 24-36 MENJAV. Kar je manj od tega, se hitro začne poznati pri obrabi. Ni ga drugega oblačila, ki bi bilo tolikokrat uporabljeno in oprano kot pa pralne pleničke, saj pričakujemo, da bodo zdržale nekaj mesecev ali pa kar nekaj let uporabe. Zapomnite si, manjkrat ko boste oprali pleničke in hlačke, dalj časa bodo zdržali. Če se boste odločili za manjšo zalogo pleničk, pričakujte, da boste zalogo menjali na 6-9 mesecev. Ne pričakujte, da bodo pleničke zdržale 2 leti, če jih imate le 10-15 in jih boste uporabljali ves čas. Več o normalni obrabi pleničk si preberite tukaj.

2. Ekstremna pralna rutina2

Kar veliko denarja ste investirali v zalogo pralnih pleničk za vašega dojenčka. Zaščitite svojo investicijo s tem, da zanje tudi skrbite. Ne zmoremo prešteti vseh staršev, ki so uničili svojo zalogo z “dezinfekcijo”, pranjem v belilu, ali preprosto niso sledili navodil za nego plenilčk.

3. Premalokrat zamenjana plenička

Pralne plenice so čudovite zaradi m3nogo razlogov. So ekološke, zdravju prijazne in varčne, če se jih primerja s tistimi za enkratno uporabo. Pralne plenice ne vsebujejo SAP gela – gela iz supervpojnega polimera, ki naredi plenice za enkratno uporabo tanke, a vseeno vpojne. Povprečna plenička za enkratno uporabo zdrži 10 lulanj, preden jo je res potrebno zamenjati. Ne glede na to, katere plenice uporabljate, dojenček mora biti podnevi previt vsaj na vsaki dve uri. S tem bo otroška koža še naprej zdrava in brez vnetij.

4. Pranje pralnih plenic enkrat tedensko (ali manj)4

Da pustite pleničke ležati umazane v zaprtem, temnem in toplem kupu nekaj dni, preden jih operete, je najboljši način, da pleničke uničite. Tako okolje je idealni razmnoževalni habitat za plesni in bakterije. S pleničkami ravnajte tako kot s svojimi oblačili. Umazane pleničke naj se operejo na vsaka 2 do 3 dni. Če imajo pleničke še vedno madeže, jih postavite na sonce (tudi čez okensko steklo deluje!). Mati Narava ve, kaj dela, Sonce naravno pobeli madeže in pobije bakterije in plesni.

5. Neupoštevanje dejstva, da so naravna in umetna vlakna različna

5 Naravna vlakna imajo tako prednosti kot slabosti. Kot prednost velja, da so čista in vpojna. Bombaž, konoplja in bambus so med najbolj popularnimi. Predelava vlaken pusti nižji okoljski odtis, na koncu pa so še razgradljiva. Pri predelavi uporabljajo manj ali nič kemikalij, občutek na koži dojenčka pa je fantastičen. Se pa take pleničke vsekakor nosijo drugače in niso tako tolerantne do pretiranih pogojev pri pranju kot so lahko pleničke iz poliestra. Pleničke iz naravnih vlaken se bodo nosile enako kot vaša najljubša majica.

6. Nerazumevanje, da “univerzalna – enotna velikost” ne pomeni, da se pralna plenica prilega vsem dojenčkom in da zdrži večno

V zadnjih letih opažamo, da so pleničke v univerzalni velikosti preplavile trg. Tak sistem pleničk ima veliko prednosti, 6saj so primerne tako za novorojenčke kot dojenčke in malčke – s tem se izognemo kupovanju pleničk v večjih številkah, ko otrok zraste. S pojavom takih pleničk pa se je pojavila tudi kopica nerealnih pričakovanj. Univerzalno velike plenice so narejene iz istih materialov kot pa plenice, ki so na voljo v večih velikostih. Nobena od možnosti pa ne more prenašati večje število nošenja in pranja kot pa je priporočljivo. Če pri svojem otroku uporabljate le univerzalno velike pleničke in hočete, da zdržijo do navajanja na kahlico ali stranišče, kupite zadostno količino plenic (vsaj 24 do 36). Dojenčki so v različnih oblikah in velikostih in vse pleničke (enotna velikost ali ne) ne pašejo vsem. Priporočamo, da preizkusite eno ali dve plenički, preden kupite celotno zalogo.


Sušenje pralnih plenic

 • Zelo priporočamo, da vse prekrivne hlačke in žepaste plenice brez vložkov sušite na zraku, saj se tako zelo hitro posušijo in še dalj časa se obdržijo v vrhunski kvaliteti. Vse v enem pleničke in vsi pralni vložki se lahko brez problema sušijo v sušilcu na ne previsoki

  temperaturi (program sintetika ali sport na primer). Vsekakor pa lahko vse sušite na zraku (v hladnješih mesecih na primer na visokem stojalu ob radiatorju, ali pa uporabite razvlaževalec..)

 • Če opazite na pleničkah madeže, kar brez panike. To je normalno in ne pomeni, da pleničke niso čiste. Enostavno odnesite sveže oprane mokre pleničke ven in jih obesite na sonce. V nekaj urah bodo madeži čudežno izginili! (ne pustite pa predolgo, saj vročina lahko vpliva na materiale plenic). Delovalo bo tudi “sončenje” v oblačnem vremenu skozi okensko steklo.
  plenice sonce
  Če imajo po pranju plenice še vedno madeže, jih postavite še mokre na sonce in madeži bodo po parih urah zbledeli!

Sušenje pralnih plenic v prostoru

 • Uporabite notranje stojalo za perilo, najmanj bo zasedalo visoko stojalo.
 • Obesite jih čez ogrodje za kopalniško zaveso. Za več prostora uporabite tudi obešalnike.
 • Napeljite vrvico za perilo po prostoru (klet ali kakšen drug prostor).
 • Vse razen nepremočljivih hlačk lahko posušite v sušilnem stroju pri nizki ali srednij temperaturi (nikoli visoki).

Sušenje pralnih plenic zunaj

Toplejše letne čase izkoristite za sušenje pralnih plenic zunaj na balkonu ali na trati. Uporabite lahko vrvico za sušenje perila ali različna stojala. Če nimate zadosti prostora, pleničke lahko razprostrete tudi čez stole in klopce. Sonce bo pobelilo madeže, pleničke bodo hitreje suhe in še prezračile se bodo.

Bodite pozorni edino na to, da jih na soncu ne pustite predolgo časa. Visoke temperature lahko poškodujejo pleničke. Pri sušenju jih preverjajte in jih pospravite, ko so suhe.

pralne plenice sušenje zunaj


**

 • “strip”-anje – kuhanje plenic, namakanje ali večkratno pranje brez detergenta za namen odstranitve ostankov olj v plenicah. Je kar prevečkrat uporabljena metoda pri pralnih plenicah, ki jim lahko precej škoduje in je velikokrat nepotrebna. Če se boste držali navodil za pranje in poenostavili stvari, vam pleničk nikoli ne bo potrebno “strip-at” ali jih prati v belilu. Če sumite na olja v plenici (zaradi mehčalca, praška na osnovi mila, mazil … ) uporabite kapljico dobrega tekočega detergenta za posodo (priporočajo modre variante, lahko pa tudi katerekoli druge). Kapnite na mokro plenico in jo dobro z rokami pregnetite, izperite. Nadaljujte z dvema pranjema v pralnem stroju na 40°C brez detergenta.
 • Plenic ne perite na 90°C (največ 60°C!) ter jih raje dolgotrajno ne namakajte v ničemer. Na 90°C in z večjo količino detergenta lahko obdelate le plenice, ki so narejene iz samih naravnih vlaken (tudi zunanja plast). Več o strip-anu si preberite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja