Zložene enoslojne tetre, zložljivi vložki ali skupaj zašiti večslojni prefoldi se lahko s sponko ali pasom ovijejo okoli dojenčka ali pa le položijo v nepremočljive prekrivne hlačke.

Tetra plenica / zložljiv vložek

Narejena iz ene plasti vpojnega materiala (bombaž, bambus,…) in se jo lahko na veliko načinov (oglejte si jih tukaj) ovije ter s sponko ali pasom pritrdi okoli dojenčkove ritke ali pa le zloži na tri dele in vstavi v nepremočljive (hibridne) hlačke ali v žepek pocket plenic.

  • Prednosti:  Veliko od nas ima tetra plenice še doma, če pa jih kupujete, pa so cenovno ugodne. So enostavne in hitre za pranje ter sušenje.
  • Slabosti: Potrebujejo zlaganje (najdite način, ki je najbolj primeren za vas in vašega dojenčka) ter nepremočljive hlačke in/ali sponko/snappi

Predhodno zložene in sešite plenice (Prefold)

Prefold plenice so kvadrati iz skupaj zašitih več slojev vpojnih plasti. Sredinska tretjina plenice je sešita iz večih plasti kot robni tretjini.

  • Prednosti:   Odlikuje jih nizka cena, enostavno pranje in raznovrstnost. Lahko se jih zloži na tretjine (podolgem ali počez) ter vstavi v žepaste plenice ali enostavno položi v nepremočljive hlačke. S sponko se jih lahko na različne načine spne. Nudijo dobro vpojnost. Manjše se lahko uporabi tudi kot dodatno vpojno plast (booster) v plenicah ali pa zamenjajo katerega izmed vložkov. Prefoldi so čudovit način povijanja novorojenčkov, kjer potrebujete večje prilagajanje ter večkratno menjavo in zato več pleničk. Ko je vaš otrok že na kahlici in pleničk ne potrebuje več, prefolde uporabite kot krpe za brisanje površin – saj so izjemno mehke in vpojne! Prefoldi so tudi odlična nočna rešitev za največje polulančke!
  • Slabosti: potrebujejo nepremočljive prekrivne hlačke, z rastjo otroka je potrebno kupovati večje številke. Če se jih nosi brez hlačk, prefoldi potrebujejo zlaganje ter sponko ali pas za zapenjanje.

Več o tetra plenicah, prefoldih in o zlaganju so lahko preberete tukaj.

Artikli