Vse-v-enem pralne plenice (All-in-one/AiO/Ai1)

Vpojni vložki so v nepremočljive hlačke všiti, zato so take pleničke še najbolj podobne plenicam za enkratno uporabo.

Žepaste pralne plenice (pocket)

Nepremočljive hlačke imajo našito podlogo, ki je na enem ali dveh mestih prekinjena. Ta služi kot žep, v katerega se vstavijo vpojni vložki.

Vse-v-dveh pralne plenice (All-in-two/Ai2/Hybrid)

V dveh delihvodoodporni zunanji del pleničk oz. hlačke (cover-ji) ter različni vpojni vložki, ki se pripnejo ali položijo vanje.

Krojene pralne plenice (fitted)

Lepo oprijeta plenička iz ponavadi naravnih materialov, ki se z ježki ali pritiskači spne na dojenčka. Potrebuje še nepremočjive prekrivne hlačke (iz PUL-a ali volne)

Prefold pralne plenice in tetra

Zložene enoslojne tetre ali skupaj zašiti večslojni prefoldi se lahko z različnimi sponkami pritrdijo okoli dojenčka ali pa le položijo v nepremočljive prekrivne hlačke.

Nepremočljive prekrivne hlačke (cover)

Iz ene plasti nepremočljivega materiala – PUL/TPU ali volne, ki omogoča, da prefold plenice, tetra plenice, krojene (fitted) plenice in ostali vložki ne premočijo.

***

Pralne plenice za večje otroke

Včasih se zgodi, da otroci prerastejo univerzalne pralne pleničke, ali pa imajo težave z inkontinenco, zato potrebujejo malo večje pleničke.

Pralne plenice za novorojenčke

Ponavadi se univerzalno velike pralne plenice pričnejo uporabljati s 3 ali 4 kilami. Še prej pa lahko uporabljate te male pleničke. Veliko dojenčkov se rodi zelo lahkih (manjši novorojenčki, dvojčki, trojčki (…), nedonošenčki.)

Pralne odvajalne hlačke

V pasu elastične vpojne plenične hlačke za enostavno oblačenje. Primerne za malčke, ki čez dan ali le ponoči potrebujejo dodatno zaščito.

Pralne kopalne plenice

Idealne za na bazen, plažo ali igranje z vodo na vrtu ali terasi. Zadržijo kakec na mestu.

Pralne plenice so doživele pravi razcvet, odkar smo sami bili dojenčki. Varnostne zaponke, plastične hlačke in povijalne plenice so se umaknile inovativnim in modnim pralnim plenicam, ki so za uporabo enako enostavne kot plenice za enkratno uporabo. Če upoštevamo to in še ostalo zdravo kmečko pamet, ni nič čudnega, da so moderne pralne plenice postale tako popularne.

Pralne plenice so se naprej razvijale in kmalu smo ugotovili, da na tržišču obstaja kar nekaj tipov plenic in zelo zelo veliko različnih firm, ki jih izdelujejo… Ste mogoče zaskrbljeni, ker je toliko različnih tipov? Brez skrbi, saj bomo na tem mestu razdelali nekaj najpogostejših tipov (modelov) pralnih plenic, preverili bistvene razlike in izpostavili njihove prednosti in slabosti….

Da boste ugotovili, kaj najbolje deluje pri vas, boste morali začeti eksperimentirati. Različnim ljudem so všeč različni stili in znamke, in kar deluje pri enem dojenčku, ni nujno, da bo delovalo tudi pri drugem. Če imate možnost,preizkusite vsaj 2 ali 3 različne tipe plenic oz znamke (večina znamk ima različne modele pralnih plenic, ki se med seboj po kakovosti, materialu, obliki in uporabi močno razlikujejo), preden se odločite za nakup celotne zaloge.

Na tržišču obstajajo univerzalno velike plenice ali pa pleničke, primerne različnim težam otroka (tako kot so plenice za enkratno uporabo). Večina modelov v moji ponudbi je univerzalno velikih pleničk, ki so primerne dojenčkom (skoraj) od rojstva pa do navajanja na kahlico. Univerzalno velike plenice z otrokom “rastejo” – na sprednji strani boste opazili 3 x 3 (ali pa 4 x 3) vrstice pritiskačev za uravnavanje velikosti. Za manjše novorojenčke pa obstajajo prav posebne pleničke za novorojenčke (newborn). Pred nakupom plenic se pozanimajte, kateri teži otroka so pleničke namenjene.

Tipi pralnih plenic