Zakaj pralne plenice?

pralne plenice

Zakaj pralne plenice?

Pralne plenice so doživele pravi razcvet, odkar smo sami bili dojenčki. Varnostne zaponke, plastične hlačke in povijalne plenice so se umaknile inovativnim in modnim pralnim plenicam, ki so za uporabo enako enostavne kot plenice za enkratno uporabo. Če upoštevamo to in še ostalo zdravo kmečko pamet, ni nič čudnega, da so moderne pralne plenice postale tako popularne.

Fleksibilnost, prilagodljivost in udobje so naredili pralne plenice enostavnejše in dostopne vedno več družinam. Vaši dojenčki sledijo modnim trendom tudi zaradi različnih barv, potiskov in vzorcev pralnih pleničk. Previjanje lahko naredimo tako zabavno kot je le mogoče!

Prednosti pralnih plenic

  • Zmanjšujejo količino odpadkov na naših odlagališčih
  • Zaradi koži prijaznih materialov so otroški ritki prijetnejše.
  • Dojenček diši po dojenčkih in ne po kemikalijah.
  • Izjemno enostavne za namestitev, uporabo in pranje ter
  • Cenovno ugodnejše kot pa plenice za enkratno uporabo.

Zakaj ravno znamke pralnih pleničk, ki jih najdete v naši spletni trgovinici?

  • svetovno priznane
  • mnogokrat nagrajene
  • kvalitetne izdelave
  • primerne (skoraj) od rojstva do kahlice
  • neverjetno fletne

Pralne plenice so v splošnem cenejše od pleničk za enkratno uporabocena plenic

Na tržišču obstaja široka izbira pralnih plenic z različnimi modeli in cenami, a tudi najdražje pralne plenice vam bodo pomagale privarčevati ogromno denarja, če jih primerjamo s plenicami za enkratno uporabo.

Za popoln komplet pralnih plenic boste odšteli od 100€ – 800€ (odvisno od znamke, modela in števila plenic v uporabi), kar se sliši za enkratni znesek lahko kar veliko. (Tukaj lahko dodamo tudi strošek vode, detergenta in elektrike za pralni stroj.) A ko pomislite, da v parih letih za navadne plenice za enkratno uporabo odštejete tudi 1000€ več ter za bolj naravne plenice (biorazgradljive) za enkratno uporabo tudi do 2000€ več, se pa ne sliši več tako veliko, kajne?

Pa še ena prednost je – iste pralne plenice lahko uporabite tudi za svojega drugega, tretjega, četrtega,.. otroka 🙂  Navsezadnje, ko jih ne potrebujete več, jih enostavno podarite naprej ali pa prodate.

Če izberete pralne plenice, boste veliko privarčevali.

Pralne plenice so prijaznejše okolju

Samo v ZDA se vsako leto zavrže 20 milijard plenic! Izdelava, distribucija in odvoz teh plenic pusti na planetu kar precejšen okoljski odtis. Povprečna plenička potrebuje 500 let, da se razgradi (prav ste prebrali, še nobena plenička, ki je bila do tega trenutka odvržena, se še ni razgradila!) in vsebuje nafto, plastiko, parfum, lesno pulpo in dioksine.

Zaradi materiala in snovi postanejo plenice za enkratno uporabo nekaj, kar okoljsko zavedni ljudje ne bi radi vrgli v smeti. Ko se družina odloči za uporabo pralnih pleničk, lahko lažje zadiha, saj odlagališčem prikrajša kar 6500 pleničk na enega otroka. Prepreči tudi vse toplogredne pline, ki bi nastali z izdelavo, distribucijo in dostavo pleničk za njihovega otroka.razlika-plenic

Če upoštevamo zgoraj omenjene podatke, moramo priznati, da so pralne plenice bolj privlačne. Namesto tisoč pleničk bo vaš otrok potreboval le 20-40 pralnih pleničk in vsaka od njih bo uporabljena več stokrat.

Pralne plenice so ponavadi bolj zdrave za dojenčka

Določene sestavine v plenicah za enkratno uporabo lahko povzročajo ponavljajoč plenični izpuščaj in druge občutljivosti na dojenčkovi ritki. Niso vsi dojenčki enako občutljivi na to in veliko jih ne doživlja nikakršnih problemov. A dojenčkom neverjetno odleže, če se starši preusmerijo na pralne plenice – še posebno na tiste z vpojnimi sloji, narejenimi iz naravnih vlaken.

Veliko staršev skrbi okoljski vpliv kemikalij, ki jih uporabljajo za proizvodnjo pleničk za enkratno uporabo. Še bolj pa jih skrbi, da te kemikalije lahko prodrejo v nežno in občutljivo kožo novorojenčkov, dojenčkov in malčkov.

Pralna plenica TotsBots (na levi) in notranjost plenice za enkratno uporabo (na desni)

Kljub temu, da s študijam še niso dokazali negativnih stranskih učinkov teh kemikalij, vsaj v količinah, ki jih pri plenički uporabijo, je vaš otrok v stiku s temi snovmi večino dneva, vsak dan, prvih par let.

Proizvajalci pralnih pleničk najraje uporabljajo bombaž, ki je hkrati tudi najmanj alergen. Po naših izkušnjah se pri otrocih, ki so najbolj občutljivi in dovzetni za izpuščaje, obnesejo prav bombažne pralne plenice. Zanimivo pa je, da se učinek izboljša z uporabo pleničk iz organskega bombaža. Vse to lahko upoštevate, ko se odločate za nakup plenic. Pazite samo, da se pri proizvajalcu prepričate, da je izdelek res narejen iz organskega bombaža (s certifikati). Več o materialih pri pralnih plenicah pišemo tukaj.

Konec koncev je dojenčkova koža najbolj zdrava, ko je čista in suha. Pleničke za enkratno uporabo to delo opravljajo neverjetno dobro, saj vsebujejo super vpojni polimerni gel (natrijev poliakrilat). Starši se zanašajo na njihovo zmožnost močne vpojnosti, hkrati pa so relativno drage, zato jih menjajo redkeje kot bi jih morali. Pri pralnih plenicah se ni potrebno dvakrat vprašati, ali dojenčku zamenjati pleničko – vsaka pralna plenička je lahko uporabljena več stokrat, zato cena na menjavo pleničke ni več noben faktor.

Priročnost pralnih plenic

Zdi se, da se pralnih plenic drži dokaj napačno prepričanje: da so težavne za uporabo. Vendar v resnici se moderne pralne plenice preoblači na enak način kot navadne, njihovo pranje pa ni težje od pranja brisač.

Z ježki ali pritiskači, prilagajanjem velikosti in vzdržljivimi materiali so moderne pralne plenice tako priročne kot vsestranske. So nesporno boljše pri zadrževanju lulanja in kakcev, saj njihova zasnova omogoča boljšo prileganje ter močnejšo elastiko okoli nogic in pasu.

Pranje pralnih pleničk pomeni še več pranja… a ne preveč!

Večini družin je pranje pleničk doma izjemno lahko opravilo. Umazane plenice se spravijo na kup za umazano perilo ali v nepremočljivo vrečo za perilo (ali košaro itd.), ki se sprazni in opere v povprečju 2-3-krat tedensko. Prav ste prebrali, pričakujete lahko 2-3 dodatna pranja vsak teden na račun umazanih plenic. (če pralne plenice vaš dojenček nosi ves čas..pralne plenice so odličen pripomoček tudi za “brez oz manjpleničarstvo”, kjer uporabljate le nekaj pleničk (če mogoče “uide”) ali pa le ponoči… je veliko opcij manjpleničarstva in o tem se splača kaj prebrati 🙂

Pranje pralnih plenic doma doda dodatna dva ali tri pranja perila na teden in tako vas nikoli ne bo skrbelo, da vam bo zmanjkalo čistih pleničk. Mamica Kate opisuje v svojem blogu leta 2011: “Moj mož jamči za pripravnost – nikoli mu ni bilo potrebno skočiti v trgovino po nove pleničke. Nikoli nismo sledili akcijam, da bi pravi čas ujeli razprodaje gromozanskih škatel navadnih plenic. Naši zabojniki za mešane odpadke nikoli niso bili prepolni. Nikoli mu ni bilo potrebno vlačiti 35 kilogramske vreče za smeti (s pleničkami) do pločnika. Ko se zaloga pralnih pleničk zmanjša, umazane (skupaj z bombažnimi krpicami) pleničke vržemo v pralni stroj na hladno izpiranje in odkorakamo stran. Tako enostavno je to. Ni potrebno iti v avto, pripeti otroka v sedež (ali lupinico), odpirati denarnice. Samo sprati, oprati, posušiti in voila! Sveže, čiste pleničke so pripravljene in čakajo. Cel članek lahko preberete tukaj.

Vonj v prostorih  in pokakana oblačila

Mnogi mislijo, da bo ob uporabi pralnih plenic vsa hiša smrdela po pokakanih in polulanih plenicah. Verjetno ste že vonjali pravkar pokakano plenico za enkratno uporabo in kakšen vonj se razširi ob menjavi le-te? Tega vonja mešanice kakca in kemikalij pri pralnih plenicah ne boste doživeli. Dojenčki v pralnih plenicah dejansko dišijo po dojenčkih in ne po pleničkah. In ta dojenčkast vonj je za vsako mamico čudovit. Pralna plenica zelo dobro zadrži vonj po kakcu, ki ga takoj ob menjavi odvržete v straniščno školjko (se ga sploh ni treba dotikati!), pleničko pa shranite v za to namenjeno vrečko (zadrži vonjave), košaro ali koš.

Verjetno ste že videli ali doživeli,da je dojenčku ušel kakec iz pleničke po hrbtu navzgor? Čiščenje tega ni ravno mačji kašelj. Zahvaljujoč neverjetnim elastikam tega pri pralnih plenicah ne boste doživeli. Kakec (tudi dojeni, tekoči), lepo zadržijo tam, kjer naj bi bil.


Ste še vedno negotovi glede pralnih plenic? Ni panike! Kontaktirajte naju in z veseljem vam bova pomagala! Pleničke si lahko pridete tudi ogladat. Če ste uporabniki Facebook-a, se včlanite v čudovito slovensko Facebook skupino Pralne plenice – vse o pralnih plenicah, kjer boste našli veliko spodbudnih besed in nasvetov mamic in očkov, ki svoje sončke oblačijo v pralne pleničke.

Verjameva, da pralne plenice ne odgovarjajo vsem staršem, vsem otrokom ali pa niso primerna rešitev v določenih situacijah. Nekatere družine ugotavljajo, da najbolje deluje, če doma uporabljajo pralne, izven doma pa pleničke za enkratno uporabo. Ali pa doma ne uporabljajo plenic in pralne otroku oblečejo, če gredo ven, drugi pa ugotavljajo, da jim pa pralne plenice ne odgovarjajo prav vsak dan. Splača se, da imate na zalogi nekaj hibridnih plenic (nepremočjive hlačke in vložki za enkratno uporabo) ali pa plenic za enkratno uporabo, saj nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali (boste na primer nekaj dni brez elektrike ali pa vode). Plenice za enkratno uporabo so priporočljive tudi v določenih zdravstvenih situacijah (če niste prepričani, se posvetujte s pediatrom).

Ne glede na to, kako se boste odločili, se bo vsaj delna uporaba pralnih plenic odražala v enakih ugodnostih kot pa pri polni uporabi, a v manjšem obsegu. Poskusite… ničesar nimate za izgubiti!

Zakaj pralne plenice?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja