Kako zamenjati pralno plenico?

Kako zamenjati pralno plenico? Po pravici povedano, se menjava pralnih pleničk ne razlikuje veliko od menjave navadnih pleničk. Vsako pleničko se je treba sprva naučiti zapenjati, da bo pasala na dojenčka, pa naj bo to pralna ali pa tista za enkratno uporabo…in vaš dojenček bo zagotovo poskrbel, da boste imeli zadosti vadbe! 🙂

Pri vsaki menjavi katerihkoli pleničk boste potrebovali nekaj stvari in ko jih imate, postopajte po naslednjih korakih:

previjanjeKaj potrebujete za previjanje?

  • čisto in varno previjalno mesto (previjalna miza, blazina na tleh…)
  • čista plenička
  • vlažilni robčki ali še bolje pa bombažne krpice in dostop do vode
  • košara ali vrečka za umazane pleničke
  • Snappi ali pa katerokoli drugo zaponko, če imate predhodno zložene in sešite pleničke – prefold

Korak 1:

Dojenčka položite in mu odstranite umazano pleničko. To pleničko odložite na stran. Če uporabljate previjalno mizo, imejte zaradi varnosti vedno eno roko na dojenčku.

Korak 2:

Dojenčkovo ritko pravilno obrišite z vlažilnimi robčki ali krpicami. Če uporabljate kakšno mazilo, na primer kokosovo olje, naj bo dojenčkova ritka pred nanosom suha. Če uporabljate pralne plenice, poskrbite, da mazilo ne vsebuje nafte (petroleum) ali pa ribjega olja, saj te sestavine, če pridejo na pleničko, ovirajo vpojnost.

Korak 3:

Dojenčka primite za boke in ga obrnite na eno stran (zarotirajte). Spodaj vstavite čisto pleničko, potem pa ga ponovno primite za boke in obrnite na hrbet (ne dvigovati dojenčka za nogice v zrak, če že, potem mu rahlo povzdignite le ritko, ko spodaj vstavljate pleničko.). Zgornji (sprednji) del pleničke položite čez dojenčka, v liniji z njegovimi boki – med popkom in pleničko mora biti približno za dva prsta prostora.

Korak 4:

Pleničko zapnite s pomočjo ježkov ali pa pritiskačev (netov), odvisno od tega, kaj plenička vsebuje. Če uporabljate pleničko, ki potrebuje nepremočljive hlačke, se prepričajte, da plenička ali vpojna plast ne gledata izpod vpojnih hlačk pri nogicah ali pa na hrbni strani. S prstom preverite, kako dobro se plenička prilega – potisnite prst pod elastiko pri nogicah in pri pasu – med pleničko in kožo mora biti vsaj za en prst prostora, če so trije, je plenička oblečena preohlapno.

Spodaj si oglejte, kako pripnete Prefold pleničke – predhodno zložene in sešite pleničke.

Korak 5:

Trde kakce splaknite v školjko, preden pleničko postavite v košaro ali vrečko za umazano perilo. Dojenčkom in novorojenčkom, ki še ne jejo goste hrane, pleničk ni potrebno predhodno izpirati (na tej stopnji je to neobvezno). Poskrbite, da boste pleničke oprali v skladu z navodili proizvajalca – v dveh ali treh dneh po uporabi.

Ali uporabljate Prefold pleničke – predhodno zložene in sešite pleničke? Obstaja nekaj različnih načinov, kako tako pleničko zapeti – in spodaj v videu je nekaj nasvetov. Oglejte pa si še, kako se zapne še ostale GroVia pleničke…

 

Popolno prileganje pralne plenice
Popolno prileganje pralne plenice

 

Kako uporabljati predhodno zložene in sešite plenice (Prefold)?

Kako uporabljati GroVia Hybrid pleničke?

GroVia Hybrid pleničke in vpojni vložki

Kako uporabljati GroVia AiO – All in One – “vse v enem” pleničke?

Kako uporabljati GroVia AiO Newborn – All in One – “vse v enem” pleničke za novorojenčke?

Več GroVia posnetkov najdete tukaj.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja