Ugodna rešitev – tetra plenice in prefoldi

Polna zaloga pralnih pleničk vas lahko pride od 400 pa tudi do 800€. To je kar veliko. Še posebno, če jih kupite v relativno kratkem času, kupovanje navadnih pleničk pa se razporedi čez celotno obdobje, ko je otrok v plenicah. Če potegnete črto, so pralne plenice cenejše, saj jih lahko uporabljate znova in znova. Kljub temu nekateri zanje ne bi toliko zapravili ali pa sploh nimajo sredstev za to.

Pa ste vedeli, da se da zapraviti veliko manj, pleničenje pa bo vseeno zelo enostavno?

Kako za pralne pleničke zapraviti manj?

Pleničke lahko kupite rabljene. Obstaja Facebook skupina o pralnih plenicah, kjer se na dnevni bazi kupi in proda kar nekaj pleničk. Dobite jih lahko tudi zastonj, od kakšne kolegice ali uporabnice, ki je zaključila z njimi. Vložke lahko naredite iz krp za brisat posodo (flower sack towel), starega blaga ali majic. Kupite lahko cenovno ugodnejše pleničke iz Kitajske. Ali pa uporabite tetre, ki so jih uporabljale naše mame, ko so povijale nas kot dojenčke. Nove vas bodo pa najbolj ugodno prišle prav tetra plenice ter ter bolj vpojne, a dražje, prefold pleničke.

Vkolikor ste se odločili, da boste pleničke kupovali nove, vas bodo tetra pleničke (sploh če imate te naše stare) in prefoldi v kombinaciji z nepremočljivimi prekrivnimi hlačkami prišli najceneje. Za razliko od drugih tipov pleničk mogoče izgledajo malce zastrašujoči, a je njihova uporaba enostavna. Prefold ali tetro le zložite v obliko vložka (pravokotnik) in ga položite na vrh hlačk. Tako na dan za okoli par mesecev starega dojenčka potrebujete okoli 8 teter ter kakšne 3 ali 4 prekrivne hlačke. Za večjo vpojnost potebujete še dodatne vložke, ter pralni prašek, krpice za ritko, vrečko za na pot ter morebitna naravna mazila za ritko. Zaradi tekočih kakcev in občutljivejše ritke ter s tem krajšega časa med previjanji pa novorojenčki potrebujejo kakšne hlačke ter vpojni del več.

Od leve proti desni, v vložek zložena tetra Muslinz, zloženec WhiteBots, ter 3 velikosti prefoldov Blumchen (XS, S in L), zloženi po dolgem

Tetra plenice

Tetra plenice so zelo uporabne pri pralnem pleničarstvu, super se obnesejo tudi pri (delnem) brezpleničarstvu oziroma manjpleničarstvu. Dobite jih ugodno ali celo zastonj. Perejo se odločno ter tudi na 90. So hitrosušeče (poleti tudi le pol ure). Super so za manjša stanovanja brez sušilnega stroja ali prostora za sušenje, kjer se debelejše pleničke lahko sušijo tudi več kot 12 ur. Lahko jih likate ter sušite na soncu ali pa v sušilcu. Za razliko od prefoldov jih lahko ovijete tudi okoli večjih ritk.

Če tetre kupujete, poskusite z naslednjimi znamkami:

 • WhiteBots (Bright Bots)
 • MuslinZ
 • Xkko,
 • T-Tomi,
 • OsoCosy …

Vsi vložki, neglede na obliko, se polagajo v notranjost nepremočljivih prekrivnih hlačk. Vložki ali ostali vpojni materiali tekočino vpijajo, hlačke bodo pa to vlago zadržale. Ob menjavi vložka (tetre, prefolda..) hlačke po potrebi le obrišete in jih kar nekajkrat uporabite, preden so primerne za pranje. Z vložki lahko napolnite tudi žepasto pleničko (nepremočljive hlačke z nekakšnim žepkom v notranjosti, v katerega se vstavlja vpojni material, a tukaj je ob menjavi potrebno dati prat celo pleničko.

VSE NEPREMOČLJIVE PREKRIVNE HLAČKE SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

Poleti pa lahko tetra plenicko spnete s snappi sponko , nepremočljivih hlačk pa ne uporabite.

 

 

Zlaganje tetra plenic in kombinacije z vložki

Preden se tetro, prefold, vložek ali katerikoli vpojni material položi v hlačke, ga je potrebno zložiti tako, da se bo dobro prilegal, brez da bi kaj gledalo izpod njih. Na internetu lahko najdete ogromno različnih slik zlaganj teter ali prefoldov, na You tube kanalu pa si jih lahko tudi ogledate. Nekateri so boljši za povijanje fantkov, drugi punčk, eni so super za res mini ritke ali pa zadržijo čimveč kakca. Spodaj v tem prispevku najdete le bolj popularne. Po potrebi lahko tetro ali prefold zapnete tudi z sponkami kot so Snappi, sploh če so hlačke bolj ohlapne ali pa uporabljate pull up volnene ali PUL hlačke (Disana, Anavy volnene pull up, Petit Lulu PUL pull up…)  Če so hlačke ožje in lepo oprimejo, lahko pri zlaganju tetro le zataknite oz robove zatlačite in ni potrebe po nobenih sponkah.

Zapenjanje prefolda s Snappi sponko, v Grovia Hybrid hlačkah.

Prefolde lahko zlagate na različne načine. Lahko jih zložite tudi v obliko pravokotnika – prepognete na tretjine. To lahko storite na dva načina – Po dolgem ali počez. Če ga zložite na počez, so prefoldi manjših in srednjih velikosti dovolj majhni, da se jih uporabi tudi v hlačkah za novorojenčke (newborn).

Zlaganje prefolda – na levi počez, na desni po dolgem.

Za razliko od prefoldov, so tetre za svojo debelino manj vpojne, zato boste verjetno mogli povečati vpojnost, sploh če otrok več lula ali pa jih uporabljate tudi za spanje ter za ponoči. Uporabite lahko dodatne vložke iz bambusa (Little Lamb..) ali pa iz konoplje (Geffen Baby,, Ellas House…)

Če ugotovite, da je vpojnost prepočasna in opažate, da plenička spusti, še preden je prepojena, poskusite z vložki iz mikrovlaken (microfleece). Ti vložki neverjetno hitro vpijajo, a ker tekočino ob pritisku zadržijo tako dobro kot pa vileda, jih je pametno kombinirati z naravnimi mteriali. Pazite le, da jih ne postavite direktno ob kožo, saj so preveč vpojni in lahko izsušijo kožo. Naj imajo na zgornji strani plast stay dry materiala ali pa jih zavijete v plast tetre ali prefolda (kot v sendvič).Lahko jih položite tudi pod druge vložke.

Super kombinacije so (plasti od zgoraj navzdol):

 • samo tetra ali prefold plenica

 • tetra plenica + bambusni vložek

 • tetra plenica + konopljin vložek

 • tetra plenica, znotraj vložek iz mikrovlaken + konopljin vložek (za ponoči)

 • bambusov vložek + vložek iz mikrovlake + konopljin vložek (za ponoči)

Nekateri otroci imajo težave z mokroto v pralnih pleničah. V ta namen lahko kupite stay dry (flis) linerje (Little Lamb in drugi) ali pa vložke s stay dry plastjo (Milovia vložki, Ellas House dvojslojna konoplja s flisem zgoraj), da ohranite ritko suho, sploh ponoči.

 

Najbolj pogosta zlaganja tetra pleničk

Tetra plenice lahko enostavno zložite v pravokotnik kot vložek (pad fold) ali pa se poslužite enega izmed zlaganj. Pri tem lahko uporabite sponko Snappi. Različna zlaganja v primerjavi z zlaganjem samo v vložek imajo kar nekaj prednosti – ritko lahko naredijo precej manjšo, tekoči kakec bolje ostane znotraj tetra plenice , brez da gre na hlačke, vpojnost se lahko prilagaja glede na to, kje jo potrebujete najbolj. Po drugi strani je zlaganje malce zahtevnejše, a se človek kmalu navadi, zato na koncu ni velike razlike. Nekateri si že prejšnji dan oz ko je malo več časa, vnaprej zložijo.

Srebrousta oz Špela vam v prispevku predstavi 3 izmed najbolj popularnih zlaganj tetra plenic: pickmans fold, origami fold ter kite fold:

Zlaganje tetra plenice v vložek oz pravokotnik – padfold (vir)

 

 

KAJ PRAVI OTKA O PLENIČARSTVU S PREFOLDI

Tetra plenice. Prefoldi.

Poletne počitnice s starši in obujanje spominov, kako so trideset let nazaj plapolale bele tetra pleničke na terasi. Kaj hitro si lahko vedel, koliko družin ima novorojenčke, bele “zastavice” pa so tako pomenile tiste peričine dni. Takrat še ni bilo pleničk za enkratno uporabo. Mamice so se tako znašle s tetra pleničkami in ni jim bilo težko. V 21. stoletju pa si želimo, da bi rutinske, ponavljajoče stvari opravili čim hitreje.

Menjava pleničk je tako delo, ki ga opravimo 8-12x na dan. Ob tej številki pomislimo, da je poseganje po pleničkah za enkratno uporabo najhitrejša in najcenejša pot.
Pa temu še zdaleč ni tako. Mamine spretne ročice se kaj kmalu navadijo na drugačen sistem previjanja in časovna razlika je res zanemarljiva.

V previjalni mizi je pri nas poseben predal namenjen prefoldom. To so skupaj večplastno sešite tetrapleničke. Uporabljali smo jih od samega začetka in jih uporabljamo še danes, pri skoraj 10m.

Prefoldi in novorojenček (2890g).

Novorojenčki lulajo večkrat po malem. Prvi mesec smo uporabljali GroVia prefolde 1 z zelenim robom in GroVia prekrivne hlačke, z zapenjanjem na ježke. Prve dni sem prefolde zapenjala s Snappy sponko, proti koncu meseca pa je bil prefold položen v hlačke kot vložek.

Prefoldi in dojenček.

Previjanje pri dojenčkih ni več tako pogosto, saj v povprečju ne kakajo po vsakem obroku. Pri nas smo se kaj hitro začeli posluževati delnemu brezpleničarstvu, tako da smo prefolde zamenjali večkrat kot bi jih sicer lahko.

Newborn prefoldi so bili pri 2m premalo vpojni, tako da smo vpojnost povečali z bambusovimi troslojnimi vložki Little lamb, v redno uporabo pa so prišli tudi GroVia prefoldi 2 z modrim robom, XKKO Regular z rdečim robom, OOPS prefolde M z zelenim robom ter prefoldi BambinoMio. Speti s Snappy-jem.

Newborn prefoldi zdaj služijo kot dodaten vložek kakšni vse v enem plenički, ali pa za kakšno vmesno previjanje. Ostali zgoraj našteti prefoldi se uporabljalo kot vložek, medtem ko GroVia prefold 3 uporabljamo spetega, saj je nekoliko predolg za prekrivne hlačke.

Od zgoraj naštetih znamk prefoldov so nam najljubši GroVia prefoldi. Kljub krčenju so po 10m uporabe mehki. Za daljše poti izberemo XKKO, saj imajo kar 70% bambusovih vlaken in so mogoče malenkost bolj vpojni. Slabost je ta, da so le malenkost bolj podvrženi krčenju. OOPS prefoldi so sešiti v Sloveniji.

Zelo smo zadovoljni s prekrivnimi hlačkami GroVia (ježki in pritiskači), uporabljamo pa tudi TotsBots (Peenut). Nekatere druge znamke nam ne odgovarjajo zaradi pretesnih elastik okoli nogic ali zaradi meni “preplastičnega” materiala.

Pri skoraj 10m in 9kg še vedno radi uporabljamo prefolde. So cenovno ugodni in ker v kahlico lovimo tudi lulanje, pogosto previjanje ni ovira. Otroku zagotovimo tako večji občutek suhosti. Vsekakor bodo prefoldi v uporabi tudi ko bodo premajhni za v pleničko kot blazinica na stolčku za hranjenje ali v avtosedežu v času odvajanja od plenic. Res so vsestranski.

Ali bodo prefoldi vstopili tudi v vrtčevsko leto, pa bomo izvedeli kmalu.

2 thoughts on “Ugodna rešitev – tetra plenice in prefoldi

 1. Nataša says:

  Super članek! Moram pa povedati, da meni to-to tetra plenice sploh niso všeč, postale so namreč zelo grobe in trde. Res pa je, da sem jih vedno prala na 90 stopinj in mogoče z napačnim (tekočim) detergentom, mogoče ima to kaj veze. Takrat še nismo uporabljali teter kot pralnih plenic, ampak za povsod drugje. Imam tudi t-tomi, ki pa so še vedno mehke 🙂

  • Barbara says:

   Dobro vedeti! Sama nimam prav posebnih izkušenj z novo kupljenimi tetrami, saj sem podedovala več ko 30let stare, ki jih je mami uporabljala pri meni in pri mojem bratu 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja