Ugodna rešitev – tetra plenice in prefoldi

Polna zaloga pralnih pleničk vas lahko pride od 400 pa tudi do 800€. To je kar dosti. Sploh ker jih kupite relativno v kratkem času, kupovanje navadnih pleničk pa se razporedi čez celotno obdobje, ko je otrok v plenicah. Če potegnete črto, so pralne plenice cenejše, saj jih lahko uporabljate znova in znova. Kljub temu nekateri zanje ne bi toliko zapravili ali pa sploh nimajo sredstev za to.

Dobra novica je, da se da zapraviti veliko manj, pleničenje pa bo vseeno zelo enostavno.

 

Kako za pralne pleničke zapraviti manj?

Pleničke lahko kupite rabljene. Obstaja Facebook skupina o pralnih plenicah, kjer se na dnevni bazi kupi in proda kar nekaj pleničk. Dobite jih lahko tudi zastonj, od kakšne kolegice ali uporabnice, ki je zaključila z njimi. Vložke lahko naredite tudi iz krp za brisat posodo (flower sack towel), starega blaga ali majic. Kupite lahko cenovno ugodnejše pleničke iz Kitajske. Ali pa uporabite tetre, ki so jih uporabljale naše mame, ko so povijale nas kot dojenčke. Nove vas bodo pa najbolj ugodno prišle prav tetra plenice ter vseeno malo dražje prefold pleničke.

Vkolikor ste se odločili, da boste pleničke kupovali nove, vas bodo tetra pleničke (sploh če imate te naše stare) in prefoldi v kombinaciji z nepremočljivimi prekrivnimi hlačkami prišli najceneje. Za razliko od drugih tipov pleničk mogoče izgledajo malce zastrašujoči, a je njihova uporaba enostavna. Sploh če prefold ali tetro le zložite v obliko vložka (pravokotnik) in ga položite na vrh hlačk. Tako na dan za okoli par mesecev starega dojenčka potrebujete okoli 8 teter ter kakšne 3 ali 4 prekrivne hlačke. Potem potebujete še kakšne dodatne vložke, pralni prašek, krpice za ritko, vrečko za na pot ter morebitna naravna mazila za ritko. Novorojenčki pa zaradi tekočih kakcev potrebujejo še kakšne hlačke na dan več ter več vpojni delov, saj se jih previja vsaj 10x dnevno.

Tetra plenice

Tetra plenice so zelo uporabne pri pralnem pleničarstvu, super se obnesejo tudi pri (delnem) brezpleničarstvu. So cenovno ugodne ali pa celo zastonj, če najdete še tiste naše stare. Zelo dobro se perejo in jih lahko perete tudi na 90. Se neverjetno hitro sušijo (poleti tudi le pol ure). Super so za manjša stanovanja brez sušilnega stroja ali prostora za sušenje, ker se debelejše pleničke lahko sušijo tudi več kot 12 ur. Lahko jih likate ter sušite tudi na soncu ali pa v sušilcu. Prednost pred prefoldi je ta, da gredo tudi okoli večjih ritk.

Če tetre kupujete, poskusite s tetrami naslednjih blagovnih znamk:

 • WhiteBots (Bright Bots) – imam na zalogi
 • MuslinZ  – imam na zalgi
 • Xkko,
 • T-Tomi,
 • OsoCosy …

Vsi vložki, neglede na obliko, se polagajo v notranjost nepremočljivih prekrivnih hlačk. Vložki ali ostali vpojni materiali tekočino vpijajo, hlačke bodo pa to vlago zadržale. S temi vložki lahko napolnite tudi žepasto pleničko (nepremočljive hlačke z nekakšnim žepkom v notranjosti, v katerega se vstavlja vpojni material). Vseeno je bolj ekonomično s hlačkami brez te podloge/žepka, saj tako menjate le vložke (dokler hlačke niso pokakane ali pa dokler ne smrdijo po urinu), ne pa tudi hlačk. Ob menjavi vložka (tetre, prefolda..) hlačke po potrebi le obrišete in jih kar nekajkrat uporabite, preden so primerne za pranje.

 

Nepremočljive prekrivne hlačke

Znamka in model

Material

Ali notri pašejo tetra plenice, prefold plenice in večslojni vložki?

Ali notri pašejo fitted (oprijete) pleničke ali pa s snappijem speti prefoldi ter debelejše tetra plenice?

Obstajajo zanje tudi originalni vložki, ki se vpnejo?

Zapenjanje na ježke/pritiskače/pull up

Anavy

volna

 

DA

 

Ježki in pritiskači

Anavy “pull-up”

volna

 

DA

 

Pull-up

Anavy

PUL

DA

DA

 

Ježki in pritiskači

Billou NOVO

PUL

DA

DA

 

Pritiskači

BlueBerry Capri

PUL

DA

DA

 

Pritiskači

GroVia Hybrid

PUL

DA

 

DA

Ježki in pritiskači

Disana”pull-up”

volna

 

DA

 

Pull-up

Doodush  NOVO

PUL

DA

DA

 

Pritiskači

Magabi

volna

DA

 

 

Pritiskači

Milovia

PUL

DA

 

 

Pritiskači

Petit Lulu “pull-up”

volna

 

DA

 

Pull-up

Petit Lulu “pull-up”

PUL

 

DA

 

Pull-up

Puppi

volna

DA

 

 

Ježki in pritiskači

Smart Bottoms Too Smart

PUL

DA

DA

 

Pritiskači

Mother ease AirFlow

PUL

 

DA

 

Pritiskači

Mother ease Rikki

PUL

DA

DA

 

Ježki

 

VSE NEPREMOČLJIVE PREKRIVNE HLAČKE SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

Poleti pa lahko tetra plenicko spnete s snappi sponko ter ne uporabite nepremočljivih hlačk.

 

Zlaganje tetra plenic in kombinacije z vložki

Preden se tetro, prefold, vložek ali katerikoli vpojni material položi v hlačke, ga je potrebno zložiti tako, da bo pasal vanje, brez da bi kaj gledalo izpod njih. Na internetu lahko najdete ogromno različnih slik zlaganj teter ali prefoldov, na You tube kanalu pa si jih lahko tudi ogledate. Nekateri so boljši za povijanje fantkov, drugi punčk, eni pašejo na res mini ritke ali pa zadržijo čimveč kakca. Spodaj v tem prispevku najdete le bolj popularne. Po potrebi lahko tetro ali prefold zapnete tudi z sponkami kot so Snappi, sploh če so hlačke bolj ohlapne ali pa uporabljate pull up volnene ali PUL hlačke (Disana, Anavy volnene pull up, Petit Lulu PUL pull up…)  Če so hlačke ožje in lepo oprimejo, lahko pri zlaganju tetro le zataknite oz robove zatlačite in ni potrebe po nobenih sponkah.

Prefolde lahko zlagate na različne načine. Lahko pa jih v hlačke položite tudi v obliki vložka, tako da ga samo prepognete na tretjine. Ampak tudi to lahko storite na dva načina.. Po dolgem ali počez. Če ga zložite na počez, so prefoldi manjših in srednjih velikosti dovolj majhni, da se jih uporabi tudi v hlačkah za novorojencke (newborn – Anavy NB, Billou NB, Doodush NB, Mother ease Rikki XS in S, Milovia NB, Blueberry Capri NB in druge).

Za razliko od prefoldov, so tetre za svojo debelino manj vpojne, zato boste verjetno mogli povečati vpojnost, sploh če otrok več lula ali pa jih uporabljate tudi za spanje ter za ponoči. Uporabite lahko dodatne vložke iz bambusa (Little Lamb..) ali pa iz konoplje (Geffen Baby, Hemp Babies L in S, Ellas House…)

Če ugotovite, da je vpojnost prepočasna in da opažate, da plenička spusti še preden je prepojena, poskusite tudi z vložki iz mikrovlaken (microfleece). Ti vložki neverjetno hitro vpijajo, a ker tekočino ob pritisku zadržijo tako dobro kot pa vileda, jih je pametno kombinirati z naravnimi mteriali. Pazite le, da jih ne postavite direktno ob kožo, saj so preveč vpojni in lahko izsušijo kožo. Naj imajo na zgornji strani plast stay dry materiala (Milovia vložki, BumGenius Stay Dry vložek…) ali pa zavijete v plast tetre ali prefolda (kot v sendvič) ali pa postavite pod druge vložke.

 

Super kombinacije so (plasti od zgoraj navzdol):

 • samo tetra ali prefold plenica

 • tetra plenica + bambusni vložek

 • tetra plenica + konopljin vložek

 • tetra plenica, znotraj vložek iz mikrovlaken + konopljin vložek (za ponoči)

 • bambusov vložek + vložek iz mikrovlake + konopljin vložek (za ponoči)

 

Nekateri otroci imajo težave z mokroto v pralnih pleničah. V ta namen lahko kupite stay dry (flis) linerje (Little Lamb, BumGenius) ali pa kakšne vložke s stay dry plastjo (Milovia vložki, Ellas House dvojslojna konoplja s flisem zgoraj), da ohranite ritko suho, sploh ponoči.

 

Najbolj pogosta zlaganja tetra pleničk

Kot sem že zgoraj napisala, lahko tetra plenice lahko enostavno zložite v pravokotnik kot vložek (pad fold) ali pa se poslužite enega izmed zlaganj. Pri tem lahko uporabite sponko Snappi ali pa tudi ne. Različna zlaganja v primerjavi z zlaganjem samo v vložek imajo kar nekaj prednosti – ritko lahko naredijo precej manjšo, tekoči kakec bolje ostane znotraj tetra plenice in ne gre na hlačke, pa še prilagajate lahko vpojnost glede na to, kje jo potrebujete najbolj. Slabosti je manj. Mogoče to, da je zlaganje malce zahtevnejše, a se človek kmalu navadi in na koncu ni velike razlike. Nekateri si že prejšnji dan oz ko je malo več časa, že vnaprej zložijo, da ob previjanju nimajo še tega dela.

 

Srebrousta oz Špela vam v prispevku predstavi 3 izmed najbolj popularnih zlaganj tetra plenic: pickmans fold, origami fold ter kite fold:

 

Zlaganje tetra plenice v vložek oz pravokotnik – padfold (vir)

 

 

KAJ PRAVI OTKA O PLENIČARSTVU S PREFOLDI

Tetra plenice. Prefoldi.

Poletne počitnice s starši in obujanje spominov, kako so trideset let nazaj plapolale bele tetra pleničke na terasi. Kaj hitro si lahko vedel, koliko družin ima novorojenčke, bele “zastavice” pa so tako pomenile tiste peričine dni. Takrat še ni bilo pleničk za enkratno uporabo. Mamice so se tako znašle s tetra pleničkami in ni jim bilo težko. V 21. stoletju pa si želimo, da bi rutinske, ponavljajoče stvari opravili čim hitreje.

Menjava pleničk je tako delo, ki ga opravimo 8-12x na dan. Ob tej številki pomislimo, da je poseganje po pleničkah za enkratno uporabo najhitrejša in najcenejša pot.
Pa temu še zdaleč ni tako. Mamine spretne ročice se kaj kmalu navadijo na drugačen sistem previjanja in časovna razlika je res zanemarljiva.

V previjalni mizi je pri nas poseben predal namenjen prefoldom. To so skupaj večplastno sešite tetrapleničke. Uporabljali smo jih od samega začetka in jih uporabljamo še danes, pri skoraj 10m.

Prefoldi in novorojenček (2890g).

Novorojenčki lulajo večkrat po malem. Prvi mesec smo uporabljali GroVia prefolde 1 z zelenim robom in GroVia prekrivne hlačke, z zapenjanjem na ježke. Prve dni sem prefolde zapenjala s Snappy sponko, proti koncu meseca pa je bil prefold položen v hlačke kot vložek.

Prefoldi in dojenček.

Previjanje pri dojenčkih ni več tako pogosto, saj v povprečju ne kakajo po vsakem obroku. Pri nas smo se kaj hitro začeli posluževati delnemu brezpleničarstvu, tako da smo prefolde zamenjali večkrat kot bi jih sicer lahko.

Newborn prefoldi so bili pri 2m premalo vpojni, tako da smo vpojnost povečali z bambusovimi troslojnimi vložki Little lamb, v redno uporabo pa so prišli tudi GroVia prefoldi 2 z modrim robom, XKKO Regular z rdečim robom, OOPS prefolde M z zelenim robom ter prefoldi BambinoMio. Speti s Snappy-jem.

Newborn prefoldi zdaj služijo kot dodaten vložek kakšni vse v enem plenički, ali pa za kakšno vmesno previjanje. Ostali zgoraj našteti prefoldi se uporabljalo kot vložek, medtem ko GroVia prefold 3 uporabljamo spetega, saj je nekoliko predolg za prekrivne hlačke.

Od zgoraj naštetih znamk prefoldov so nam najljubši GroVia prefoldi. Kljub krčenju so po 10m uporabe mehki. Za daljše poti izberemo XKKO, saj imajo kar 70% bambusovih vlaken in so mogoče malenkost bolj vpojni. Slabost je ta, da so le malenkost bolj podvrženi krčenju. OOPS prefoldi so sešiti v Sloveniji.

Zelo smo zadovoljni s prekrivnimi hlačkami GroVia (ježki in pritiskači), uporabljamo pa tudi TotsBots (Peenut). Nekatere druge znamke nam ne odgovarjajo zaradi pretesnih elastik okoli nogic ali zaradi meni “preplastičnega” materiala.

Pri skoraj 10m in 9kg še vedno radi uporabljamo prefolde. So cenovno ugodni in ker v kahlico lovimo tudi lulanje, pogosto previjanje ni ovira. Otroku zagotovimo tako večji občutek suhosti. Vsekakor bodo prefoldi v uporabi tudi ko bodo premajhni za v pleničko kot blazinica na stolčku za hranjenje ali v avtosedežu v času odvajanja od plenic. Res so vsestranski.

Ali bodo prefoldi vstopili tudi v vrtčevsko leto, pa bomo izvedeli kmalu.

2 thoughts on “Ugodna rešitev – tetra plenice in prefoldi

 1. Nataša says:

  Super članek! Moram pa povedati, da meni to-to tetra plenice sploh niso všeč, postale so namreč zelo grobe in trde. Res pa je, da sem jih vedno prala na 90 stopinj in mogoče z napačnim (tekočim) detergentom, mogoče ima to kaj veze. Takrat še nismo uporabljali teter kot pralnih plenic, ampak za povsod drugje. Imam tudi t-tomi, ki pa so še vedno mehke 🙂

  • Barbara says:

   Dobro vedeti! Sama nimam prav posebnih izkušenj z novo kupljenimi tetrami, saj sem podedovala več ko 30let stare, ki jih je mami uporabljala pri meni in pri mojem bratu 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.