Kaj potrebujete oz. kako sploh začeti

Kaj potrebujete oz. kako sploh začeti s pralnimi plenicami

 

Kot prvo.. Potrebujete PRALNE PLENICE 🙂 

KOLIKO JIH POTEM POTREBUJETE ZA PRANJE NA 2 dni (3. dan se suši, če nimate sušilca)? 

Potrebujete toliko plenic, da zdržite 1-3 dni, odvisno od tega, na koliko časa perete in kako sušite..

Robčki za čiščenje rite

Robčki ki so lahko za enkratno uporabo ali pa pralni iz različnih materialov (slednjih potrebujete do 24 do 48 in jih enostavno zmočite z vodo). Robčke lahko kupite ali pa jih naredite sami iz kakšne stare rjuhe.

Koš, vrečka ali posoda,

v katero boste spravljali umazane pleničke. Koš je lahko pokrit s pokrovom, a ne popolnoma zatesnjen. Vrečke za shranjevanje pleničk se imenujejo wetbagi. Izberite tako, v katero lahko pospravite za dan ali dva umazanih pralnih pleničk in pralnih robčkov. Narejene so iz istega materiala kot zunanjost pralnih plenc (PUL), zato bodo zadrževale vonjave, a vseeno dihale. Prav taki imate lahko za spravljanje pleničk tudi odprte posode z luknjami ali brez.

Manjša ali srednje velika wetbagica

oz. vrečka za shranjevanje čistih ali umazanih plenic, ko ste nekje zunaj. Izberite tako, v katero boste lahko pospravili nekaj pleničk. Najpogosteje so narejene za okoli 4 do 6 pleničk.

Dodatni vložki

za čas, ko je vpojnosti sčasoma ali v določenih obdobjih premalo.

 

Neobvezno:

 1. Sponke za zapenjanje (Snappi ali Boigo), če uporabljate prefold ali tetra pralne plenice (če jih zlagate na način, kjer je sponka potrebna) v nepremočljivih prekrivnih hlačkah
 2. Linerji, ki so lahko za enkratno uporabo (pleničke predloge – vseeno se jih lahko nekajkrat opere, če niso pokakani) ali pa so iz tkanine – pralni. Z linerji boste lažje obvladali gostejši kakec. S slednjimi bo koža dojenčka pri plenicah iz naravnih materialov na otip bolj suha, uporabljali pa boste lahko tudi kreme. Zelo pridejo prav, če je otrok oblutljiv na mokroto.
 3. Kreme za ritko. Izpuščaji se pri pralnih plenicah pojavljajo redkeje, a vseeno pa se lahko zgodi, da pride do njih ob izraščanju zobkov, bolezni, uvajanju nove hrane ter zaradi mokrote (še posebno ponoči). Če že, uporabljajte kreme, ki so prijazne pralnim plenicam.
 4. Plavalne pralne plenice. Dobi se jih posebej, ali pa uporabite katerekoli nepremočljive prekrivne hlačke, ki imajo notri tkanino (GroVia Hybrid, BumGenius Original 5.0, BumGenius Elemental Joy, Milovia žepasta.) – glejte le, da so brez vpojnih vložkov in da jih nastavite na najmanjšo velikost po višini.

 

Ok, predelali smo osnove.. Zdaj pa katere pralne plenice sploh izbrati? Toliko znamk, toliko modelov, … Kje začeti, kaj kupiti? Izbira je velika, saj so družine in njihovi interesi različni. Kljub temu si pa vseeno zapomnite, da je navsezadnje vseeno, kateri model izberete, bodo vse ujemale lulanje in kakce.

Za pomoč me lahko kadarkoli kontaktirate preko telefona (040477667), e-maila (info@pralne-plenicke.si) in  Facebooka. Z veseljem vam pleničke tudi predstavim v živo na našem domu.

VABLJENI TUDI K REŠEVANJU VPRAŠALNIKA – NA PODLAGI ODGOVOROV VAM LAHKO LAŽJE SVETUJEMO, KAJ SPROBATI – klik.

 

Dovolite, da vam pri odločitvi na tem mestu lahko že malo pomagam… Vprašajte se:

  • Želite plenice za novorojenčke ali univerzalno velike plenice? Večina univerzalno velikih plenic bo dojenčkom prav pri malo več kot 4kg. Načeloma jih bo lahko nosil do navajanja na kahlico. Če novorojenček še ni tako težak, lahko počakate, ali pa prej uporabljate mini pleničke, izdelane prav za novorojenčke. Te mu bodo prav kakšna 2 ali 3 mesece. Nekatere pleničke lahko tudi zmanjšate, da bodo prav čisto majhnim novorojenčkom:

  • Kateri model (tip pralne plenice) bi vam najbolj odgovarjal? Prefold, žepasta, fittedka, vse-v-enem, hibridka? Ojoj, kaj so sploh to za ene besede? 🙂 Več o različnih tipih si lahko preberete tukaj. Upam, da vam bo malo več jasno. Na kratko pa takole: Prefold ali navadne tetra plenice se uporablja skupaj z nepremočljivimi prekrivnimi hlačkami. Ta sistem je najcenejši, kar pa ne pomeni, da je najslabši, daleč od tega! Na internetu se najde malo morje načinov zlaganja teter in prefoldov, hlačk pa ni potrebno prati ob vsaki menjavi. Pri hibridnih plenicah se v nepremočljive hlačke vpenja njihove originalne vložke, lahko pa uporabljate tudi vložke drugih proizvajalcev. Prav tako kot pri prejšnjem sistemu, so hlačke uporabne večkrat, če ne smrdijo ali niso pokakane. Žepaste plenice so srednjega ali višjega cenovnega razreda in so enostavne za uporabo. Glavna prednost teh plenic je prilagajanje vpojnosti z dodajanjem in odvzemanjem vpojnih vložkov ter hitro sušenje v primerjavi z vse v enem pleničkami. Velikokrat pridejo malo širše med nogami. Vse-v-enem pleničke so najdražja, a najenostavnejša izbira. Vpojni del je vsaj na enem delu sešit skupaj s hlačkami. Velikokrat imajo znotraj kak daljši vložek ali pa se vložke vpenja. Več o različnih tipih si preberite tukaj.
  • Kateri material vam je najljubši? Več o različnih materialih si lahko preberete tukaj. Različni materiali imajo različno ceno in vpojnost.
  • Zapenjanje na ježke ali pritiskače? Ježki so enostavnejši za uporabo in z njimi pleničko lepše zapnete. Čudovito delujejo pri novorojenčkih in manjših dojenčkih. Žal se ježki hitreje obrabijo, pred pranjem pa jih je treba zatakniti ali zložiti. Nekaj znamk še vedno prisega na ježke, veliko pa jih je zaradi boljše vzdržljivosti prešlo na pritiskače. Za zapenjanje in odpenjanje porabite s pritiskači sicer par sekund več, a z vajo so lahko tako enostavni kot ježki. Nekateri imajo pritiskače rajši tudi zaradi tega, ker ježki lahko praskajo ali dražijo nežno kožo na trebuščku dojenčka.
  • Katero znamko izbrati? Izjemno težko vprašanje. Tako težka je bila tudi moja izbira, katere znamke dejansko pripeljati v Slovenijo. Preizkusila sem jih kar nekaj. Prebrala sem forume in ocene čez in čez. Za ponudbo v moji spletni trgovini sem se tako odločila za znamke, ki sem jih preizkusila sama na svojih dveh otročkih in so mi bile všeč in ki so mi jih priporočile znanke in prijateljice. Preverila sem tudi njihovo ozadje in filozofijo. Ker imam osebne izkušnje, tudi vam lažje pomagam pri izbiri. Nekatere družine se tako odločijo le za eno znamko ali celo samo za en model, veliko pa jih je takih, ki imajo, tako kot jaz, pravo malo zbirko različnih  🙂

Pred nakupom celotne zaloge se odločite za različne in malo sprobajte, da ugotovite, kaj odgovarja vam in otroku. Pri meni lahko kupite želene, preizkušajte, perete, oblačite… Će s kakšnim modelom ne boste zadovoljni, mi ga v 30 dneh vrnite. To je vaša priložnost, da najdete pralne plenice, ki bodo ustrezale vam in vašemu dojenčku. Znesek vrnjenih pleničk vam bomo v obliki kupona za nakup v spletni trgovinici vrnili. VABLJENI TUDI K REŠEVANJU VPRAŠALNIKA – NA PODLAGI ODGOVOROV VAM LAHKO LAŽJE SVETUJEMO, KAJ SPROBATI – klik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.