Pralna plenica smrdi – kaj storiti

Pralna plenica smrdi – kaj storiti – Mnogo ljudi je prepričanih, da pralne plenice tako ali tako smrdijo. A to ni res. Čiste pralne plenice naj ne bi imele vonja, razen če perete z odišavljenim praškom. Pralne plenice ne smejo smrdeti in če smrdijo, vam bomo s spodnjimi nasveti pomagali, da se to neha.

Vsem pralnim plenicam, če se jih uporablja za nočno uporabo in so nošene 10+ ur, se lahko zgodi (sploh pri tistih iz umetnih materialov), da začnejo smrdeti po urinu – to je normalno, saj toliko časa zadržujejo v sebi tolikšno količino urina. Če se pleničko nosi ponoči več kot 10ur naenkrat, jo zjutraj dobro sperite, ožemite in jo postavite na kup za umazane plenice.

 

PLENICE PA LAHKO SMRDIJO TUDI ZARADI PRALNEGA STROJA! POSKUSITE VSAK MESEC ZAGNATI PRALNI STROJ NA 90°C TER DODATI V PREKAT ZA PRALNI PRAŠEK  POL LITRA KISA! 

 ***

Plenice lahko smrdijo po amonijaku ali pa imajo vonj po hlevu

Lahko smrdijo po amonijaku takoj, ko se dojenček polula ali pa so v fazi pred amonijakom, kjer starši opisujejo vonj kot »v hlevu« ali »v greznici«.

Amonijak:

 • če povohate smrdečo plenico in se vam bodo zasolzile oči, vohate amonijak
 • vonj se bo razvil takoj, ko se dojenček ali malček polula, a bodo vseeno dišale po čistem, ko jih boste dajali ven iz pralnega stroja
 • amonijak nastane, ko bakterije razgradijo ureo v urinu
 • sčasoma lahko pride do težav s kožo na ritki

Hlev / greznica:

 • vonj po hlevu ali greznici, lahko tudi po postanem ali ribjem…
 • vonj je bolj očiten, ko so pleničke tople (ko pridejo na primer ven iz sušilca)
 • v zelo hudih primerih bodo pleničke smrdele, tudi ko naj bi čiste prišle iz pralnega stroja ali na polici
 • nastane zaradi bakterij in nečistoč, ki ostanejo na plenici po pranju. Bakterije se vežejo na nečistoče, na primer na minerale v trdi vodi ali na amonijak in jih zadrži v plenički.
 • lahko povzroči izpuščaje ali pa plenice ne bodo vpijale

Če imate katero od zgoraj navedenih težav, je nekaj narobe z vašo pralno rutino. V pleničkah so se skozi čas nabrale določene snovi, ki povzročajo neprijeten vonj. Zapomnite si, da za čiste plenice potrebujete le dobro pralno rutino, ne pa konstantno “strip-anje” ali globinsko čiščenje. Četudi s slednjim dobro očistite plenice, vaše rutine pa ne spremenite, se bo neprijeten vonj vrnil slej ko prej.

 ***

Kaj torej storiti, če vaše pralne plenice smrdijo – potrebna sta 2 koraka:

 1. Plenice popolnoma očistiti (z večkratnim pranjem, s strip-anjem in/ali belilom)

 2. Popraviti pralno rutino, da bodo plenice čiste po vsakem pranju in se vonj ne bo vrnil

 ***

Strip-anje pralnih plenic

Strip-anje pomeni odstranjevanje mineralov ali olj, ki so se nabrali v pralnih plenicah, če so se te več kot 10-krat ali več kot mesec dni prale v:

 • v trdi vodi brez dodatka mehčalca vode (pralni prašek brez mehčalca vode oz. nevtralizator vodnega kamna – calgon ali boraks )
 • vodi, v kateri ste uporabili mehčalec za perilo, domač pralni prašek na osnovi mila, pralne oreščke, šibak pralni prašek (detergent) z umiljenim kokosovim oljem (sodium cocoate), ali uporabljali mazila za otroško ritko na osnovi nafte (parafinum, petrolatum…) ali ribjega olja..

Strip-anje pralnih plenic ni nežen proces, kljub temu da je zelo uporaben, če se hočete znebiti skozi leta v plenici nabranih snovi. Če pa ga ne potrebujete, pa tega plenicam ne počnite. V nekaterih primerih strip-anje privede do tega, da plenice začnejo puščati ali pa puščajo le začasno. Strip-anje je potrebno tudi kadar plenice ne vpijajo več oz. ko ugotovite, da plenice puščajo/premočijo (kljub temu, da vložki niso nasičeni z urinom)  – več o tem si preberite v prispevku Pralna plenica premoči. Obstaja več metod strip-anja. Nekatere med njimi so preagresivne in sčasoma lahko poškodujejo plenice. Kaj priporočamo mi, si preberite spodaj.

Dezinfekcija z belilom ali razkužilom

Mnogo proizvajalcev pralnih plenic priporoča dezinfeciranje z belilom le, če je to potrebno. Zapomnite si, da primerno očiščene plenice ni potrebno dezinfecirati, razen če so bile kupljene rabljene, ali pa so bile izpostavljene glivičnim infekcijam (izpuščaj, ki kljub čistim plenicam, bolj suhi ritki ali plenicam prijaznim kremam ne izgine po dnevu ali dveh), glistam ali drugim infekcijam, ki se prenašajo preko blata in urina ali pa so plenice plesnive. Takrat v predalček za belilo v pralnem stroju dodajte do 1/4 lončka belila (na primer razkužilo iz Dm-a DenkMit Hygiene-spüler). Normalno operite v topli ali hladni vodi. Po takem postopku je potrebno plenice dobro izprati. Tukaj najdete dober članek v angleščini. Ne uporabljajte belila več kot enkrat mesečno. Tako majhna količina belila ne bo pleničk poškodovala, bo pa pomagala odstraniti morebitne madeže (plenice bodo dezinfecirane in brez madežev tudi po nekaj urnem sončenju). Plenic nikoli ne namakajte v belilu/razkužilu!

***

DEZINFECIRANJE Z BELILOM IN STRIP-ANJE (priporočila za GroVia, TotsBots in BumGenius)!

Nobena dobra znamka pralnih plenic ne priporoča agresivnih oblik strip-anja in namakanja. Zanje je najboljše enostavnost. Že od začetka priporočajo, da uporabljajte zadostno količino dobrega detergenta, da vam ne bo potrebno s stripanjem odstranjevati olja (od mehčalcev, doma narejenih pralnih praškov na osnovi mila, mazil za otroško ritko) v plenici zaradi katerih pleničke začnejo smrdeti, odbijati tekočino ali pa ima otrok na ritki plenični izpuščaj. Uporabljajte tudi daljše cikle v pralnem stroju in po možnosti predpranje! Ne uporabljajte dodatnih izpiranj (če imate tršo vodo). Več o pranju si preberite tukaj.

***

 • Za odstranitev olj iz plenic (smrdijo ali odbijajo vodo) – stripanje – uporabite kapljico dobrega tekočega detergenta za posodo (priporočajo modre variante). Kapnite na mokro (čisto!) plenico in jo dobro z rokami pregnetite, izperite. Nadaljujte z dvema pranjema v pralnem stroju na 40°C brez detergenta.

***

 • Za odstranitev nečistoč v območjih z mehko vodo 4-6-krat operete plenice v vroči vodi brez detergenta.

***

 • Za odstranitev mineralov zaradi trde vode uporabite RLR (kupi se ga na Amazonu) ali GroVia Mighty Bubbles (trenutno v Evropi še nedobavljiv). Slednji poleg tega, da odstranjuje minerale, tudi dezinfecira in dobro očisti!

***

 • (GroVia priporoča) Če plenice smrdijo, ali pa ima malček izpuščaj, spremenite pralno rutino! Povečajte količino pralnega praška, izberite dobrega (o detergentih pišemo tukaj), izpirajte, uporabite predpranje! Plenice večkrat operite. Belilo ni priporočljivo, razen v primeru glivičnega (izpuščaj, ki kljub čistim plenicam, bolj suhi ritki ali plenicam prijaznim kremam ne izgine po dnevu ali dveh) ali bakterijskega vnetja. Takrat v predalček za belilo v pralnem stroju dodajte do 1/2 lončka belila (najbolje 1/8 lončka Varikine ali Denkmit Hygiene-Spüler). Normalno operite v topli ali hladni vodi. Po takem postopku je potrebno plenice dobro izprati. Tukaj najdete deber članek v angleščini.

***

 • (BumGenius priporoča) Če plenice smrdijo, dodajte v predalček za pralni prašek 1 žlico dobrega razmaščevalca – tekočega detergenta za posodo (modre barve). Zaženite pralni stroj na 40°C. Potem v predalček za belilo dodajte polovico lončka belila (Varikina) in operite. Zatem dvakrat operite pleničke v topli vodi brez detergenta.

***

Pralna plenica BumGenius Elemental (leva), Freetime (srednja) in Original 5.0 (desna)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.