Pralna plenica smrdi – kaj storiti

Pralna plenica smrdi – kaj storiti – Mnogo ljudi je prepričanih, da pralne plenice tako ali tako smrdijo. A to ni res. Čiste pralne plenice naj ne bi imele vonja, razen če perete z odišavljenim praškom. Pralne plenice ne smejo smrdeti in če smrdijo, vam bomo s spodnjimi nasveti pomagali, da se to neha.

Vsem pralnim plenicam, če se jih uporablja za nočno uporabo in so nošene 10+ ur, se lahko zgodi (sploh pri tistih iz umetnih materialov), da začnejo smrdeti po urinu – to je normalno, saj toliko časa zadržujejo v sebi tolikšno količino urina. Če se pleničko nosi ponoči več kot 10ur naenkrat, jo zjutraj dobro sperite, ožemite in jo postavite na kup za umazane plenice.

PLENICE PA LAHKO SMRDIJO TUDI ZARADI PRALNEGA STROJA! POSKUSITE VSAK MESEC ZAGNATI PRALNI STROJ NA 90°C TER DODATI V PREKAT ZA PRALNI PRAŠEK 2dcl ALKOHOLNEGA KISA. ZATEM JE PRIPOROČLJIVO ŠE ENKRAT ZAGNATI STROJ BREZ KISA ALI DETERENTA. BOLJE KOT KIS SE OBNESE CITRONSKA KISLINA. V TEM PRIMERU NAMESTO KISA UPORABITE 200g CITRONKE. Ne pozabite sčistiti filtra, posodo za detergent ter notranjost bobna, sploh pri gumah.

 ***

Plenice lahko smrdijo po amonijaku ali pa imajo vonj po hlevu

Lahko smrdijo po amonijaku takoj, ko se dojenček polula ali pa so v fazi pred amonijakom, kjer starši opisujejo vonj kot »v hlevu« ali »v greznici«.

Amonijak:

 • če povohate smrdečo plenico in se vam bodo zasolzile oči, vohate amonijak
 • vonj se bo razvil takoj, ko se dojenček ali malček polula, a bodo vseeno dišale po čistem, ko jih boste dajali ven iz pralnega stroja
 • amonijak nastane, ko bakterije razgradijo ureo v urinu
 • sčasoma lahko pride do težav s kožo na ritki

Hlev / greznica:

 • vonj po hlevu ali greznici, lahko tudi po postanem ali ribjem…
 • vonj je bolj očiten, ko so pleničke tople (ko pridejo na primer ven iz sušilca)
 • v zelo hudih primerih bodo pleničke smrdele, tudi ko naj bi čiste prišle iz pralnega stroja ali na polici
 • nastane zaradi bakterij in nečistoč, ki ostanejo na plenici po pranju. Bakterije se vežejo na nečistoče, na primer na minerale v trdi vodi ali na amonijak in jih zadrži v plenički.
 • lahko povzroči izpuščaje ali pa plenice ne bodo vpijale

Če imate katero od zgoraj navedenih težav, je nekaj narobe z vašo pralno rutino. V pleničkah so se skozi čas nabrale določene snovi, ki povzročajo neprijeten vonj. Zapomnite si, da za čiste plenice potrebujete le dobro pralno rutino, ne pa konstantno “strip-anje” ali globinsko čiščenje. Četudi s slednjim dobro očistite plenice, vaše rutine pa ne spremenite, se bo neprijeten vonj vrnil slej ko prej.

 ***

Kaj torej storiti, če vaše pralne plenice smrdijo – potrebna sta 2 koraka:

 1. Plenice popolnoma očistiti (z večkratnim pranjem, s strip-anjem in/ali belilom)

 2. Popraviti pralno rutino, da bodo plenice čiste po vsakem pranju in se vonj ne bo vrnil

 ***

Strip-anje pralnih plenic

Strip-anje pomeni odstranjevanje mineralov ali olj, ki so se nabrali v pralnih plenicah, če so se te več kot 10-krat ali več kot mesec dni prale v:

 • v trdi vodi brez dodatka mehčalca vode (pralni prašek brez mehčalca vode oz. nevtralizator vodnega kamna – calgon ali boraks )
 • vodi, v kateri ste uporabili mehčalec za perilo, domač pralni prašek na osnovi mila, pralne oreščke, šibak pralni prašek (detergent) z umiljenim kokosovim oljem (sodium cocoate), ali uporabljali mazila za otroško ritko na osnovi nafte (parafinum, petrolatum…) ali ribjega olja..

Strip-anje pralnih plenic ni nežen proces, kljub temu da je zelo uporaben, če se hočete znebiti skozi leta v plenici nabranih snovi. Če pa ga ne potrebujete, pa tega plenicam ne počnite. V nekaterih primerih strip-anje privede do tega, da plenice začnejo puščati ali pa puščajo le začasno. Strip-anje je potrebno tudi kadar plenice ne vpijajo več oz. ko ugotovite, da plenice puščajo/premočijo (kljub temu, da vložki niso nasičeni z urinom)  – več o tem si preberite v prispevku Pralna plenica premoči. Obstaja več metod strip-anja. Nekatere med njimi so preagresivne in sčasoma lahko poškodujejo plenice. Kaj priporočamo mi, si preberite spodaj.

Nobena dobra znamka pralnih plenic ne priporoča agresivnih oblik strip-anja in namakanja. Zanje je najboljše enostavnost. Že od začetka priporočajo, da uporabljajte zadostno količino dobrega detergenta, da vam ne bo potrebno s stripanjem odstranjevati olja (od mehčalcev, doma narejenih pralnih praškov na osnovi mila, mazil za otroško ritko) v plenici zaradi katerih pleničke začnejo smrdeti, odbijati tekočino ali pa ima otrok na ritki plenični izpuščaj. Uporabljajte tudi daljše cikle pri pranju, višji nivo vode v pralnem stroju (v stroju mora biti dobro vidna voda) in predpranje! Ne uporabljajte dodatnih izpiranj (če imate tršo vodo). Veliko jih je rešilo problem smrdečih plenic tako, da so zjutraj v stroju na kratkem programu (15min do pol ure, v hladni vodi) oprali vse umazane pleničke prejšnjega dne ter nočne pleničke in jih tako mokre pospravili do glavnega pranja. Več o pranju si preberite tukaj.

***

 • Za odstranitev olj iz plenic (smrdijo ali odbijajo vodo) – stripanje – uporabite kapljico dobrega tekočega detergenta za posodo (priporočajo modre variante). Kapnite na mokro (čisto!) plenico in jo dobro z rokami pregnetite, izperite. Nadaljujte z dvema pranjema v pralnem stroju na 40°C brez detergenta.

***

 • Za odstranitev nečistoč v območjih z mehko vodo 4-6-krat operete plenice v vroči vodi brez detergenta.

***

 • Za odstranitev mineralov zaradi trde vode uporabite RLR (kupi se ga na Amazonu) ali GroVia Mighty Bubbles (trenutno v Evropi še nedobavljiv). Slednji poleg tega, da odstranjuje minerale, tudi dezinfecira in dobro očisti! Pomagal bo tudi moj BambinoMio Bright & Mighty ter Terra Gaia Ox

***

 • STRIPANJE z 2 ali 3mi SESTAVINAMI – Uporabite le ćiste plenice. Napol napolnite kad z vročo vodo. Zmešajte PRALNO SODO (3 žlice), BORAKS (3 žlice) in CALGON (3 žlice) SKUPAJ. Če imate le 2 sestavini, uporabite vsake po četrtino lončka. Priporočamo, da v vodi dobro raztopite tudi pol lončka dobrega detergenta. Namakajte vse vpojne dele, vse v enem pleničke in vložke 4-6 UR (ne več kot 8). Občasno pomešajte. Lahko se zgodi, da se bo voda obarvala ali smrdela. Nič zato, verjetno se odstranjujejo snovi iz pleničk. PAZITE NA OTROKE IN LJUBLJENČKE IN JIH NE PUSTITE BLIZU. UPORABLJAJTE ROKAVICE. Vzemite plenice in vložke iz vode ter jih normalno operite v pralnem stroju BREZ DETERGENTA. Nekateri na tej stopnji zatem operejo še z belilom. Zatem pleničke 2-4krat operite v pralnem stroju z ZADOSTNO KOLIČINO DETERGENTA in mehčalca vode po potrebi (če imate tršo vodo). To je to. Da tega postopka ne bo potrebno ponavljati, svetujem, da spremenite in popravite svojo pralno rutino.

 

Dezinfekcija z belilom ali razkužilom

Mnogo proizvajalcev pralnih plenic priporoča dezinfeciranje z belilom le, če je to potrebno. Zapomnite si, da primerno očiščene plenice ni potrebno dezinfecirati, razen če so bile kupljene rabljene, ali pa so bile izpostavljene glivičnim infekcijam (izpuščaj, ki kljub čistim plenicam, bolj suhi ritki ali plenicam prijaznim kremam ne izgine po dnevu ali dveh), glistam ali drugim infekcijam, ki se prenašajo preko blata in urina ali pa so plenice plesnive. Takrat v predalček za belilo v pralnem stroju dodajte do 1/4 lončka belila (na primer razkužilo iz Dm-a DenkMit Hygiene-spüler). Normalno operite v topli ali hladni vodi. Po takem postopku je potrebno plenice dobro izprati. Tukaj najdete dober članek v angleščini. Ne uporabljajte belila več kot enkrat mesečno. Tako majhna količina belila ne bo pleničk poškodovala, bo pa pomagala odstraniti morebitne madeže (plenice bodo dezinfecirane in brez madežev tudi po nekaj urnem sončenju). Plenic nikoli ne namakajte v belilu/razkužilu!

2 thoughts on “Pralna plenica smrdi – kaj storiti

 1. Tara says:

  Barbara, to me konstantno bega – če je trda voda in je potrebno večkratno spiranje, ali je potrebno k vsakemu spiranju (pranju na 40 brez detergenta) dodati calgon?

  • Barbara says:

   Ni treba. Izpira se zatem zato, da se ves detergent skupaj z minerali spravi ven iz plenic. Je pa treba ugotovit primerno količino detergenta. Ni pa potem fino se dodatno izpiraz, da se ne nalaga nazaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja