Pralne plenice se sčasoma obrabijo – kaj je normalno

Obraba pralne plenice

Pralne plenice se sčasoma obrabijo – kaj je normalno? Se sprašujete, kako izgledajo pleničke po parih mesecih ali letih uporabe? Ali so nacufani in obrabljeni robovi ter luknje še normalni?

Kot prvo, mišljenje, da se plenice vsem enako obrabljajo in uničujejo, je žal napačno. Število plenic v uporabi, model pleničke, material, pralni prašek, pralna rutina, sušenje (na zraku ali v sušilcu, mogoče celo na soncu), tip oz. trdota vode in tip pralnega stroja .. – vsi ti igrajo določeno vlogo pri stanju vaših plenic skozi čas. Kot drugo bi omenila, da so plenice oblačilo in kot vsako oblačilo (na primer vaša najljubša majica, ki bi jo nosili in prali dvakrat ali trikrat tedensko) se sčasoma obrabi in uniči. Načeloma plenice zdržijo okoli 100 pranj, a pri naših pralnih strojih ponavadi od 150 do 200. Tako bodo nekatere vse v enem pleničke iz naravnih materialov zdržale le enega otroka (zaradi zgoraj omenjenih razlogov), druge jih bodo več.

Kljub temu nas zanima, kaj je še normalno? Sčasoma boste opazili luknjice pri šivih v vrhnji plasti vpojnih materialov. To se še posebej dogaja pri naravnih materialih, kot so bombaž, bambus, konoplja ter pri elastičnih obrobah. Te luknje ne bodo vplivale na samo funkcijo plenic.

Opazili boste, da imajo poliesterska mikrovlakna (flis) nekoliko drugačno teksturo. Normalno je, da poliester, ki je izpostavljen visokim temperaturam in trdi vodi, sčasoma spremeni svojo teksturo. Pri tem so lahko elastike, pritiskači in zunanja nepremočljiva plast (TPU) še popolnoma v redu.

Meseca in leta uporabe se pozna tudi pri raztegnjenih elastikah. Te je enostavno zamenjati. Za menjavo elastik potrebujete le nekaj šiviljskega znanja. Kako zamenjati elastiko pri BumGenius plenicah, si oglejte TUKAJ, kako pri GroVia pralnih plenicah pa TUKAJ.Za ostale pleničke se tudi več ali manj najde na spletku.

Luknje, ki se naredijo v mesecih uporabe in obraba niso stvar garancije. Kljub načetosti bodo pleničke še naprej opravljale svojo funkcijo. Za stvarne napake* ob nakupu me čimprej kontaktirajte. Kontaktirajte me tudi v primeru drugih težav s pleničkami.

 
 

Nekaj nasvetov za čimdaljšo življenjsko dobo pralnih plenic:

  • Imejte zadostno količino pralnih plenic. Če uporabljate univerzalno velike plenice, potrebujete vsaj 24 pralnih plenic. Ne bojte se kupiti dodatnih. Če pa kupujete pleničke po velikosti, jih boste potrebovali vsaj 75 (S, M in L velikosti).
  • Ne komplicirajte pri pranju (več o tem tukaj), priporočamo pa, da pralni stroj in/ali sušilec dopolnite z ostalimi otroškimi oblačili, tetra plenicami ali brisačami.
  • Plenic ne namakajte v ničemer (voda, belilo, pralni prašek, ali drugo čistilno sredstvo).
  • Uporaba belil s klorovimi spojinami skrajšuje življenjsko dobo pleničk.
  • S pralnimi plenicami kolobarite. Sveže oprane in posušene pospravite zadaj in uporabljate po vrsti.
  • Če vas luknjice motijo (te v ničemur ne vplivajo na samo funkcijo plenic), se izogibajte plenicam iz naravnih materialov in imejte le tiste iz poliestra. Bombažu, konoplji in bambusu se bo obraba sčasoma pokazala, saj v njih ni nobenih stabilizatorjev.

Vkolikor imate kakršnekoli težave z izgledom in funkcionalnostjo plenic, nas pokličite na 040 477 667 ali pa pišite na info@pralne-plenicke.si.  Dosegljiva sem tudi na naši Facebook strani.

**********

*Izdelek ima stvarno napako, če nima:

  • lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo;
  • lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero ga kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
  • lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
  • če je prodajalec kupcu izročil izdelek, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom.

Lahko jo uveljavljate pri nakupu katerega koli izdelka, če ne deluje, če nima lastnosti, ki bi jih moral imeti, ali kako drugače ni skladen s pogodbo.

Ko uveljavljate stvarno napako na izdelku, lahko sami izbirate med štirimi pravicami, ki jih določa Zakon o varstvu potrošnikov. Zahtevate lahko odpravo napake, zamenjavo blaga z novim, brezhibnim, vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako ali vračilo plačanega zneska.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja