Tipi pralnih plenic

Tipi pralnih plenic
Tipi pralnih plenic

Tipi pralnih plenic – Pralne plenice so doživele pravi razcvet, odkar smo sami bili dojenčki. Varnostne zaponke, plastične hlačke in povijalne plenice so se umaknile inovativnim in modnim pralnim plenicam, ki so za uporabo enako enostavne kot plenice za enkratno uporabo. Če upoštevamo to in še ostalo zdravo kmečko pamet, ni nič čudnega, da so moderne pralne plenice postale tako popularne.

Pralne plenice so se naprej razvijale in kmalu smo ugotovili, da na tržišču obstaja kar nekaj tipov plenic in zelo zelo veliko različnih firm, ki jih izdelujejo… Ste mogoče zaskrbljeni, ker je toliko različnih tipov? Brez skrbi, saj bomo na tem mestu razdelali nekaj najpogostejših tipov (modelov) pralnih plenic, preverili bistvene razlike in izpostavili njihove prednosti in slabosti….

Da boste ugotovili, kaj najbolje deluje pri vas, boste morali začeti eksperimentirati. Različnim ljudem so všeč različni tipi pralnih plenic in znamke, in kar deluje pri enem dojenčku, ni nujno, da bo delovalo tudi pri drugem. Če imate možnost, preizkusite vsaj 2 ali 3 različne tipe plenic oz znamke (večina znamk ima različne modele pralnih plenic, ki se med seboj po kakovosti, materialu, obliki in uporabi močno razlikujejo), preden se odločite za nakup celotne zaloge.

Na tržišču obstajajo univerzalno velike plenice ali pa pleničke, primerne različnim težam otroka (tako kot so plenice za enkratno uporabo). Univerzalno velike plenice z otrokom “rastejo” – na sprednji strani boste opazili 3 x 3 (ali pa 4 x 3) vrstice pritiskačev za uravnavanje velikosti. Pred nakupom plenic se pozanimajte, kateri teži otroka so pleničke namenjene.

Nastavitev velikost pralne plenice s sprednjimi pritiskači
Nastavitev velikost pralne plenice s sprednjimi pritiskači

 

TIPI PRALNIH PLENIC (nekaj tipov):

Tetra plenica – klik

Narejena iz ene plasti bombaža in se jo lahko na veliko načinov (oglejte si jih tukaj – slike ali tukaj – video) ovije ter s sponko ali snappi-jem pritrdi okoli dojenčkove ritke ali pa le zloži na tri dele in vstavi v nepremočljive (hibridne) hlačke ali v žepek pocket plenic.

 • Prednosti:  Veliko od nas ima tetra plenice še doma, če pa jih kupujete, pa so cenovno ugodne. So enostavne in hitre za pranje ter sušenje.
 • Slabosti: Potrebujejo zlaganje (najdite način, ki je najbolj primeren za vas in vašega dojenčka) ter nepremočljive hlačke in/ali sponko/snappi

Predhodno zložene in sešite plenice (Prefold) – klik

Prefold plenice so kvadrati iz skupaj zašitih več slojev vpojnih plasti. Sredinska tretjina plenice je sešita iz večih plasti kot robni tretjini.

 • Prednosti:   Odlikuje jih nizka cena, enostavno pranje in raznovrstnost. Lahko se jih vstavi v žepaste plenice ali enostavno položi v nepremočljive hlačke. S sponko – Snappijem se jih lahko na različne načine spne in nudijo dobro vpojnost. Manjše se lahko uporabi tudi kot dodatno vpojno plast (booster) v plenicah ali pa zamenjajo katerega izmed vložkov. Prefoldi so čudovit način povijanja novorojenčkov, kjer potrebujete večje prilagajanje ter večkratno menjavo in zato več pleničk. Ko je vaš otrok že na kahlici in pleničk ne potrebuje več, prefolde uporabite kot krpe za brisanje površin – saj so izjemno mehke in vpojne! Prefoldi so tudi odlična nočna rešitev za največje polulančke!
 • Slabosti: potrebujejo nepremočljive prekrivne hlačke, z rastjo otroka je potrebno kupovati večje številke. Če se jih nosi brez hlačk, prefoldi potrebujejo zlaganje ter sponko za zapenjanje (npr Snappi).

 

Oprijete plenice (krojene/Fitted) – klik

Še ena klasika, lepo oprijeta plenička iz ponavadi naravnih materialov, ki se z ježki ali pritiskači spne na dojenčka. Potrebuje še nepremočjive prekrivne hlačke (cover).

 • Prednosti: Enostavno pranje in raznovrstnost. Nudijo dobro vpojnost. Super za nočno uporabo.
 • Slabosti: Potrebujejo nepremočljive prekrivne hlačke.

 

Žepaste plenice (Pocket) – klik

Nepremočljive hlačke imajo našito podlogo, ki je na enem mestu prekinjena. Ta služi kot žep, v katerega se vstavijo vpojni vložki.

 • Prednosti: Velika prednost teh plenic je izbira materiala in števila vložkov, ki jih vstavite v žepek. Če imate mlajšega dojenčka ali otroka, ki ne lula veliko, bi verjetno en vložek iz mikrofibre zadostoval. Če pa je vaš otrok že malček ali pa otrok veliko lula, pa v žepek vstavite dodatni vložek ali pa osnovnemu vložku dodate tetro plenico, prefold plenico, vložke iz bambusa, konoplje itd…
 • Slabosti: vložek je potrebno vstavljati v žepek in ga potem pri menjavi vsega razmočenega vleči ven (nekateri vložke raje le položijo na žepek, kot da bi ga vstavljali vanj), nekateri dojenčki so občutljivi na sintetični material.

 

Vse v enem plenice (All In One = AiO) – klik

V nepremočljive hlačke so vložki že všiti, zato so take pleničke še najbolj podobne plenicam za enkratno uporabo.

 • Prednosti: Pri teh pleničkah ni potrebno vstavljati vložkov, ni jih treba zlagati in jih le ovijemo in pripnemo okoli dojenčkove ritke. Ravno zaradi enostavne in praktične uporabe se veliko staršev odloča imeti vsaj nekaj AiO pleničk v svoji zalogi.
 • Slabosti: nekoliko višja cena (a vseeno ceneje kot pa pleničke za enkratno uporabo), več plasti (če je sešito
  skupaj) se počasneje suši

 

Vse-v-dveh – Hibridne plenice (Hybrid – All In Two = AI2) – klik

V dveh delih – vodoodporni zunanji del pleničk oz. hlačke (cover-ji) ter različni vpojni vložki, ki se pripnejo ali položijo vanje.

 • Prednosti: Zaradi raznolikosti so primerne za vsak življenski stil, saj lahko izbirate med vložki, ki se jih vpne v hlačke ali le položi. Narejeni so iz različnih materialov, zato je vpojnost različna, vstavite pa lahko tudi vložek za enkratno uporabo. Pranje in sušenje hlačk je enostavno in hitro. Hlačke se lahko obriše ali na hitro posuši in se jih uporablja čez celi dan (če niso pokakane) s svežimi inserti – vložki.
 • Slabosti: srednja cena, večkratno uporabna plenička (hlačke) se lahko pri novorojenčkih umaže. Vložke je potrebno kupovati posebej.

 

 

Nepremočljive prekrivne hlačke (cover-ji) za tetra plenice, prefold plenice in fitted (oprijete) plenice – klik

Na voljo so nepremočljive prekrivne hlačke različnih tipov. Ponavadi so hlačke narejene iz ene plasti nepremočljivega materiala kot je PUL/TPU material, volna ali poliester (fleece), ki omogočajo, da prefold plenice, tetra plenice in oprijete (fitted) plenice ne premočijo.

  • Prekrivne hlačke iz PUL/TPU materiala so narejene iz ene same plasti odpornega materiala, ki se jih zapne s pritiskači ali ježki.
  • Prekrivne hlačk iz poliestra ponavadi kar oblečemo oz. potegnemo navzgor. Lahko izgledajo kot hlače oz. spodnji del pižame.
  • Volnene prekrivne hlačke morajo biti nujno ročno prane in na vsake toliko časa lanilizirane. Ko je primenro lanolizirana, je volna čudovita nepremočljiva možnost za nočno uporabo. Hlačke se v tem primeru pere le na 2-4 tedne.

 

Pralne hlačke za odvajanje – klik

Primerne za malčke, ki hodijo na kahlico ali stranišče in se učijo odvajanja od pleničk. Ker so narejene za trening, ne vpijajo tolikšne količine kot pralne pleniče. Na tržišču najdete različne hlačke za odvajanje od vse-v-enem sistema do nepremočljih hlačk, v katere se vstavljajo vložki.

GroVia hlačke za odvajanje od plenic
GroVia hlačke za odvajanje od plenic

 

Pralne kopalne plenice – klik

Idealne za na bazen, plažo ali igranje z vodo na vrtu ali terasi. Zadržijo kakec na mestu. Lahko se pa v ta namen uporablja tudi GroVia Hybrid ali vse žepaste pleničke brez vložkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.