Pralna plenica premoči – kaj storiti?

Pralna plenica premoči

Pralna plenica premoči – kaj storiti? Da bi pralne plenice premočile, se ne zgodi pogosto. A vpojnost pralnih pleničk je vseeno drugačna od vpojnosti navadnih pleničk. Prve so narejene iz vpojne notranjosti in nepremočljive zunanjosti in ne vsebujejo super-vpojnega gela, kot ga imajo pleničke za enkratno uporabo. Ta gel lahko zadrži neverjetno količino tekočine na svojo težo – ste vedeli da lahko navadne plenice zadržijo kar 10 lulanj?

Če ste kupili pleničko, ki je univerzalne velikosti, boste sčasoma potrebovali dodatni vložek za povečanje vpojnosti pleničke (booster, doubler). Te težave pleničke, ki so narejene po velikosti in pleničke za enkratno uporabo, nimajo. Ko dojenček raste, dobi večjo pleničko, ki zadrži več tekočine. Univerzalno velika plenička je vedno enake velikosti, in ko dojenček in njegov mehur rasteta, zadržujeta več urina in zato dojenček več lula. Potrebujete dodatni vložek, ki bo plenički dodal vpojnost.

V 99% primerov plenička premoči zaradi naslednjih vzrokov:

 • Priprava pleničke ni bila končana – Poskrbite, da boste pred prvo uporabo plenico 5-6-krat oprali z vročo vodo (ne več kot 60 °C) z detergentom, ter vmes pleničko deloma posušili. V do desetih pranjih bo plenica postala polno vpojna.
 • Plenička ni prave velikosti za vašega dojenčka (se mu ne prilega dobro). Da je velikost pravilna, to lahko preverite s prstom, ki mora enostavno zdrsniti med pleničko in elastiko pri nogicah ter pri elastiki na hrbtu in okoli pasu. Kaj več prostora lahko vodi do puščanja. Puščala bo tudi, če je vse skupaj preozko, pa tudi dojenčku bo neudobno. Velikost same pleničke se regulira s pritiskači na sprednji strani, obseg pleničk pa z zgornjimi pritiskači ali ježki (odvisno od tipa plenice). Pazite tudi, kako plenico namestite in s plenico ne zajamete tudi morebitne kožne gube med zadnjico in nogami (nekateri dojenčki jo imajo več, drugi manj) – plenico namestite tako, kot bi oblekli spodnje hlačke  – elastike morajo segati v dimlje! Več o prileganju si preberite tukaj (PRIPOROČAMO).
  Bumgenius - spreminjanje velikosti plenice s sprednjimi in zgornjimi pritiskači
  Bumgenius – spreminjanje velikosti plenice s sprednjimi in zgornjimi pritiskači
 • Dojenčka puščate predolgo v polulanih pleničkah
 • Nezadostna količina vpojnega materiala (potrebujete dodatni vpojni vložek – booster ali doubler) ali pa so vpojni vložki zavihani oz na nepravem mestu (pri žepastih plenicah mora biti vložek približno 2,5cm od robu na hrbtnem delu pleničke),
 • Vpojne plasti odbijajo vodo – Kako veste, da plasti odbijajo namesto vpijajo tekočino? Preizkusite sami! Zlijte žlico vode na plasti in podrgnite s prstom. Če se voda vpije, je težava nekje drugje, če pa se voda odbija, poskusite naslednje: Preverite svoj detergent, da ne vsebuje rastlinskih olj oz. mil kot glavni surfaktant (nekateri kupljeni naravni detergenti ali doma narejeni praški, kjer je glavna sestavina milo). Preverite tudi, v kakšni vodi perete – če je zelo trda in če uporabljate dodatna izpiranja, se med vlakni lahko naberejo minerali. Ne uporabljajte mehčalca. Pri dojenčkih ne uporabljajte mazil, ki vsebujejo nafto (petroleum, petrolatum..). Če sumite na olja v detergentu ali mazilih, je pametno pleničko “strip-at”* (kaj je stripanje, si preberite tukaj ali spodaj). Preverite tudi količino detergenta, ki ga uporabljate, saj premalo ali preveč detergenta lahko vodi do akumulacije mineralov in smrdečih pleničk in/ali izpuščajev.
 • Puščanje zaradi stisnjenosti vpojnih plasti – največkrat se to zgodi pri plenicah, ki imajo vpojne plasti narejene iz mikrovlaken. Večinoma se to dogaja malčkom, saj s svojo težo povzročajo večji pritisk na plenico, ko sedijo ali pa je plenička preveč napolnjena z različnimi vpojnimi vložki (tekočina odteče iz pleničke, preden jo vložki lahko vpijejo). To se lahko pripeti tudi v primeru pretesnih hlač, bodijev ter pretesnih pasov pri avto sedežu.

 

Pralna plenica premoči in je popolnoma prepojena z urinom:

Pleničko menjajte pogosteje ali pa uporabite dodatni vložek za povečanje vpojnosti. Nekaj rešitev boste našli tudi v delu, kjer pišem o pralnih plenicah ponoči.

Boosterji, boosterji, boosterji.. ne podcenjujte njihove vrednosti! Lahko jih kupite, lahko uporabite bombažne krpice, Prefold pleničko, izrezano in zloženo tetra pleničko ali pa majico 🙂

Dodatni vložki za povečanje vpojnosti pralne plenice
Dodatni vložki za povečanje vpojnosti pralne plenice

Pravilno izberite material vpojnih plasti v plenici. Premislite, v katerem položaju dojenček spi in koliko lula – ali rad zadržuje, ali v splošnem veliko lula ali pa mogoče spi na trebuhu ali boku. Nekateri lulajo tako hitro in s tako silo, da plenička, ki ponavadi dobro deluje, kar naenkrat ne učinkuje. To predvidevajte in dodajte dodatno vpojno plast tja, kjer najhitreje ali pa največ pomoči. Fantkom (njihov penis naj bo obrnjen navzdol) in dojenčkom, ki spijo na trebuhu, dodajte plast bolj v sprednji del pleničke (ena možnost je dodatni vložek ali kar pralni robček na trebušček – glej galerijo spodaj), punčkam in dojenčkom, ki spijo na hrbtu, pa jo dodajte na sredino ali pa bolj zadaj. Pri All in one plenicah in žepastih (pocket) plenicah lahko vložek obračate in prepogibate (slika levo spodaj).

Prepogibanje enega izmed vložkov v pleniciBoosterje ali doublerje, ki so zloženi na pol, lahko strateško postavite na mesto, ki potrebuje dodatno vpojnost.

Za povečanje vpojnosti lahko uporabite manjše prefolde (št 1 ali 2  zloženi v trifold). To bo nabasalo pleničko in če se elastike ne dotikajo več nog, poskušajte prefold spredaj na trebuščku razpreti (kar bo zmanjšalo debelino, a nudilo enako vpojnosti), ali pa plenički povečajte velikost in jo potegnite višje.

Nekaterim plenice, ki imajo le po sredini ozko vpojno plast – nekatere all in one ali pocket plenice, ne bodo odgovarjale, če spijo na trebuhu ali na boku in potrebujejo plenice, ki so v celoti narejene iz vpojnih plasti (fitted pleničke, posebno zložene tetre in prefold plenice).

Različni materiali vpijajo različno. Najbolj vpojna je konoplja, a vpija počasi, zato je priporočeno, da ni to vrhnji vpojni vložek (če jih je več). Mikrovlakna vpijajo manj (ne morejo zadržati toliko tekočine kot druga vlakna), a zelo hitro, so pa na žalost zelo podvržena puščanju zaradi morebitne prevelike stisnjenosti. Bombaž je še ena odlična izbira, a ni tako vpojen kot bambus ali konoplja ter je cenejši. Bambus je odličen vpojni material (nekaj med močno vpojno konopljo in hitrovpojnimi mikrovlakni) in je zelo mehak. Je dražji kot bombaž, a ne tako kot konoplja.

Eden izmed plusov pralnih pleničk in različnih tipov je ta, da se lahko marsikaj kombinira med seboj, četudi ni od istih modelov ali znamk. To vedenje nam vsekakor pride prav.

 

Pralna plenica premoči, a ta ni prepojena z urinom:

V tem primeru poskrbite, pred prvo uporabo pripravite (večkrat jo operite in posušite), nato preverite ali je dojenček primerne velikosti za velikost pleničke, ki jo nosi. Če imate fantka, mu lulčka nežno potisnite navzdol med nogice, da bo z lulanjem zadel kar največjo površino vpojnih plasti v plenički. Preverite tudi, kako plenička paše na otroka. Izpod pleničke naj ne gleda nič vpojnega materiala, vanjo pa ne sme biti zataknjen noben del dojenčkovega oblačila. Več o prileganju si preberite tukaj (PRIPOROČAMO!). Lahko pa vpojne plasti tudi odbijajo vodo (glej razlago zgoraj).

Če imate težave, se vprašajte naslednje:

 • Ali so luknje med nogicami in pleničko?
 • Ali je okoli pasu preveč ohlapno?
 • Ali je luknja med trebuščkom in plenico?
 • Ali je univerzalno velika plenica (GroVia, BumGenius..) nastavljena na pravilno velikost (pritikači na sprednji strani)?
 • Ali je lahko plenica pretesna, kar povzroča puščanje zaradi stisnjenosti vpojnih plasti?

Lahko se zgodi, da prepušča tudi zunanja plast plenic – iz PUL ali TPU materala. Vzrok za to je najtežje ugotoviti. Lahko, da so pleničke odslužile svoje, a ni nujno. Prepričajte se, preden ponovno kupite celotno zalogo pralnih plenic. Najlažje, a vseeno težko, boste ugotovili, če je kaj narobe s tem slojem, če boste obrnili pleničko narobe in pregledali to zunanjo plast za kakršnimi koli luknjicami, razpokami in razplastevanji (to izgleda kot če bi se plastika hotela ločiti od blaga). Če so pleničke All in One, kjer ne vidite obe strani PUL-a ali TPU-ja, zlijte par žlic vode na hrbrtno strani plenic in opazujte za kapljicami na spodnjem koncu – notranjem delu plenic. A imejte v mislih, da zunanja plast ni popolnoma nepremočljiva (saj drugače material ne bi bil zračen) in bo zaradi preveč vode vsaka plenica prepustila.

 

***

Vkolikor imate kakršnekoli težave z izgledom in funkcionalnostjo plenic, nas pokličite na 040 477 667 ali pa pišite na info@pralne-plenicke.si.  Dosegljiva sem tudi na naši Facebook strani.

***

 

 • “strip”-anje – kuhanje plenic, namakanje ali večkratno pranje brez detergenta za namen odstranitve ostankov olj v plenicah. Je kar prevečkrat uporabljena metoda (več metod!) pri pralnih plenicah, ki jim lahko precej škoduje in je velikokrat nepotrebna. Če se boste držali navodil za pranje in poenostavili stvari, vam pleničk nikoli ne bo potrebno “strip-at” ali jih prati v belilu. Če sumite na olja v plenici (zaradi mehčalca, praška na osnovi mila, mazil … ) uporabite kapljico dobrega tekočega detergenta za posodo (priporočajo modre variante). Kapnite na mokro plenico in jo dobro z rokami pregnetite, izperite. Nadaljujte z dvema pranjema v pralnem stroju na 40°C brez detergenta.
 • Plenic ni potrebno prati na 90°C (največ 60°C!) ter jih raje dolgotrajno ne namakajte v ničemer. Na 90°C in z večjo količino detergenta lahko obdelate le plenice, ki so narejene iz samih naravnih vlaken (tudi zunanja plast). Več o strip-anu si preberite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja