Pravilno pranje volnenih pralnih plenic

puppi

PRAVILNO PRANJE VOLNENIH PREKRIVNIH HLAČK

Torej, kako prati volnene prekrivne hlačke ter jih zatem lanolizirati?

Lanoliziranje in prva uporaba: Hlačke pred prvo uporabo operite in lanolizirajte. Lahko jih operete v mlačni vodi z nekaj detergenta za volno. Kako operete in kasneje lanolizirate si preberite na samih produktih. 

Uporaba in pranje: VOLNENE PREKRIVNE HLAČKE JE POTREBNO PRATI IN LANOLIZIRATI NA VSAKE 2 od 4 TEDNE. Lanolin razgradi urin v sol in vodo, zato teh hlačk ni potrebno prati tolikokrat kot tistih iz PUL materiala (poliestra). Med dvema previjanjema jih enostavno nekje obesite ali položite, da se posušijo, tačas pa uporabite drugo pleničko. Volna delno vpije nekaj vlage, zato bo notranja stran pleničke, ki ste jo uporabili, vlažna. Po pol ure zračenja so hlačke suhe, osvežene, čiste in ne smejo smrdeti, zato jih lahko ponovno uporabite. Vsekakor pa jih je potrebno na pralni dan oprati posebej z zato primernim detergentom ter jih ponovno lanolizirati (oba produkta najdete v dodatkih za pranje)  Perete jih lahko na roke v mlačni vodi ali v stroju na programu za volno. Pazite, da je voda za pranje in izpiranje čimbolj enake temperature – mlačna – pod 30stopinjami.

** Kdaj spet lanolizirati? Najpomembnejša uporaba lanolina je impregnacija volnenih prekrivnih hlačk z lanolinom. Da bi volnene hlačke ohranile svoje neverjetne lastnosti, kot so odpornost na vodo in proti mikrobno delovanje, je treba paziti na vsebnost lanolina v volnenih vlaknih. Izguba lanolina je naraven proces. Priprava tretmaja z lanolinom doma je izjemno preprosta in ne traja preveč časa. Volna neprestano nevtralizira urin. S tem se količina lanolina izgublja in se sčasoma porabi. Koliko je zaloge, je odvisno od različnih dejavnikov. Če se porabi ves lanolin, hlačke začnejo prepuščati in začnejo smrdeti po urinu. Načeloma je hlačke potrebno lanolizirati na vsake 2 do 3 tedne.

**  Če so hlačke umazane… Dojen kakec sperite pod močnim curkom vode. Trši kakec odvrzite v školjko in samo s pomočjo vodnega curka poskušajte odstraniti ostanek. Če je potrebno, prej namočite v mlačno vodo in zatem odstranite ostalo z vodnim curkom. Ne priporočamo nobenega drgnjenja in stiskanja. Če je potrebno, raje nežno podrgnite s prsti kot pa s krpo. Če madež ne gre stran, uporabite sredstvo za odstranjevanje madežev za volnena oblačila. Druga metoda je, da zmešate pol skodelice limoninega soka s pol skodelice vode. Mešanico pošpricajte po madežih in počakajte. Lahko poskusite tudi s hitrim sončenjem preko okna . V tem primeru volnene hlačke položite, ne obesite. Ne puščajte jih predolgo na soncu, da se ne bi skrčile. Poskusite najprej s pol ure sončenja in nato hlačke preglejte. Ko končate, hlačke ponovno operiite s sredstvom za volno in jih lanolizirajte z lanolinom.

** Če hlačke smrdijo – Ko je mokra, ima volna prav poseben vonj, po ovcah. Ponavadi, ko se hlačke posušijo, ta vonj izgine. Če smrdijo, ko so suhe, je čas za pranje.

**  Če so hlačke zelo namočene – kar pomeni, da vidite temne mokre predele, to pomeni, da jih je potrebno ponovno lanolizirati. Najprej jih operite v mlačni vodi z dodatkom detergenta za volno. Pustite, da se popolnoma posušijo. Za hitrejše sušenje lahko hlačke zavijete v brisačo in brisačo povaljate. Pripravite tretma z lanolinom in namakajte hlačke 3 do 4 ure v raztopini.

** Če so hlačke ob uporabi na zunaj vlažne – ker volna uravnava telesno temperaturo, skozi njo prehaja tekočina v obliki vodne pare. Preko volne bo izhlapevala tekočina v bolj suhi zrak. Zato je popolnoma normalno, če je na dotik hladna in vlažna. A material ne sme biti moker – v tem primeru prepušča.

** Če se lanolin ne raztopi dovolj in hlačke so zelo lepljive z ostanki lanolina na njih – Ni važno ali uporabite 100% lanolin ali pa že tistega v raztopini, obojega je potrebno raztopiti v mali količini čimbolj vroče vode. Priporočamo, da uporabite zaprt kozarček in zelo zelo dobro pretresete, da nastane emulzija. Če pri 100% lanolinu neki šampon/milo ne deluje poskusite z drugim. Vročo emulzijo počasi vlivajte v kozarec ali posodo z v mlačni vodi namočenimi volnenimi plenicami. Če v kozarčku ostane lanolin, natočite še malo vroče vode, da spravite ven ves lanolin. Voda z namočenimi volnenimi pleničkami mora biti na koncu mlačna, zato ji dolijte mrzlo vodo, če je prevroča.

** Če se volnene hlačke skrčijo – Ob pravilni uporabi se hlačke raztegujejo, ko so oblečene in se skrčijo, ko se spet enkrat operejo. Če se slučajno operejo ali sušijo pri previsoki temperaturi, se zna zgoditi, da se sfilcajo in skrčijo. Proti filcanju se ne da nič narediti, so pa mokra volnena vlakna šibkejša. Zato jih lahko raztegnete z namakanjem v hladni raztopini balzama za lase in vode ter nežnim vlečenjem narazen.

*’ Će se volnene hlačke sfilcajo – Filcajo se, če pride do kombinacije vročine, drgnjenja in vlage. Pri tem se zunanja vlakna še bolj prepletejo, volna pa izgubi del svoje raztegljivosti. Od znamke in uporabljenega materiala je odvisno koliko se bodo hlačke sfilcale. Filcanje je sicer dobra stvar, saj so take hlačke bolj nepremočljive, a znajo postati s tem premajhne. Če se to zgodi, lahko poskusite z namakanjem v hladni raztopini balzama za lase in vode ter nežnim vlečenjem narazen.

Pralne plenice Puppi
Namakanje v raztopini z lanolinom – Ko nove hlačke lanolizirate prvič in če jih imate več, priporočam, da za vsake uporabite svoj kozarec/posodo.

Lanoliziranje s 100% lanolinom

Lanolizirate lahko na dva načina – z že pripravljeno raztopino (Disana, Ulrich,…), kjer po navodilu dodate le vodo, drugi je s 100% lanolinom. 

Za lanoliziranje enih volnenih hlačk v majhni količini čimbolj vroče vode raztopite 1 čajno žličko 100% lanolina. Dodajte kapljico šampona in zmešajte, dokler ne dobite nekakšne mlečne tekočine. Najbolje, da to storite v manjšem zaprtem kozarčku, ki ga dobro stresate. Mešanico počasi zlijte v večji steklen kozarec, v katerem so v mlačni vodi namočene volnene hlačke. Voda mora biti mlačna. V kopeli jih pustite, da se popolnoma prepojijo s tekočino. Vzemite jih iz kopeli in jih nežno stisnite. Hlačke malo raztegnite, da dobijo originalno obliko. Sušite jih plosko položene, lahko na brisači, ki jo menjate. Povsem normalno je, da so hlačke po lanoliziranju lepljive. To je znak dobro opravljenega lanoliziranja in po večkratnem lanoliziranju lepljivost izgine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja