Pravilno pranje volnenih pralnih plenic

puppi

PRAVILNO PRANJE VOLNENIH PREKRIVNIH HLAČK

 

 

Torej, kako prati volnene prekrivne hlačke in jih potem lanolizirati?

 

Lanoliziranje in prva uporaba: Hlačke pred prvo uporabo operite in lanolizirajte. Lahko jih operete v mlačni vodi z nekaj detergenta za volno. Kako operete in kasneje lanolizirate si preberite na samih produktih. 

 

Uporaba in pranje: VOLNENE PREKRIVNE HLAČKE JE POTREBNO PRATI IN LANOLIZIRATI NA VSAKE 2 od 4 TEDNE. Lanolin razgradi urin v sol in vodo, zato teh hlačk ni potrebno prati tolikokrat kot tistih iz PUL materiala (poliestra). Med dvema previjanjema jih enostavno nekje obesite, da se posušijo, ter tačas uporabite drugo pleničko. Volna delno vpije nekaj vlage, zato bo notranja stran pleničke, ki ste jo uporabili, vlažna. Po pol ure zračenja so hlačke suhe, osvežene, čiste in ne smejo smrdeti, zato jih lahko ponovno uporabite. Vsekakor pa jih je potrebno na pralni dan oprati posebej z zato primernim detergentom ter jih ponovno lanolizirati (oba produkta najdete v dodatkih za pranje)  Perete jih lahko na roke v mlačni vodi ali v stroju na programu za volno. Pazite, da je voda za pranje in izpiranje čimbolj enake temperature – mlačna – pod 30stopinjami.

 

** Kdaj spet lanolizirati? Najpomembnejša uporaba lanolina je impregnacija volnenih prekrivnih hlačk z lanolinom. Da bi volnene hlačke ohranile svoje neverjetne lastnosti, kot so odpornost na vodo in proti mikrobno delovanje, je treba paziti na vsebnost lanolina v volnenih vlaknih. Izguba lanolina je naraven proces. Priprava tretmaja z lanolinom doma je izjemno preprosta in ne traja preveč časa. Volna neprestano nevtralizira urin. S tem se količina lanolina izgublja in se sčasoma porabi. Koliko je zaloge, je odvisno od različnih dejavnikov. Če se porabi ves lanolin, hlačke začnejo prepuščati in začnejo smrdeti po urinu. Načeloma je hlačke potrebno lanolizirati na vsake 2 do 3 tedne. Kako to storiti, si preberite navodila za uporabo na lanolinu.

**  Če so hlačke umazane… Dojen kakec sperite pod močnim curkom vode. Trši kakec odvrzite v školjko in samo s pomočjo vodnega curka poskušajte odstraniti ostanek. Če je potrebno, prej namočite v mlačno vodo in zatem odstranite ostalo z vodnim curkom. Ne priporočamo nobenega drgnjenja in stiskanja. Če je potrebno, raje nežno podrgnite s prsti kot pa s krpo. Če madež ne gre stran, uporabite sredstvo za odstranjevanje madežev za volnena oblačila. Druga metoda je, da zmešate pol skodelice limoninega soka s pol skodelice vode. Mešanico pošpricajte po madežih in počakajte.Lahko poskusite tudi s hitrim sončenjem preko okna . V tem primeru volnene hlačke položite, ne obesite. Ne puščajte jih predolgo na soncu, da se ne bi skrčile. Poskusite najprej s pol ure sončenja in nato hlačke preglejte. Ko končate, hlačke ponovno operiite s sredstvom za volno in jih lanolizirajte z lanolinom.

**  Če so hlačke zelo namočene – kar pomeni, da vidite temne mokre predele, to pomeni, da jih je potrebno ponovno lanolizirati. Najprej jih operite v mlačni vodi z dodatkom detergenta za volno. Pustite, da se popolnoma posušijo. Za hitrejše sušenje lahko hlačke zavijete v brisačo in brisačo povaljate. Pripravite tretma z lanolinom in namakajte hlačke 3 do 4 ure v raztopini.

 

Namakanje v raztopini z lanolinom
Namakanje v raztopini z lanolinom – Ko nove hlačke lanolizirate prvič in če jih imate več, priporočam, da za vsake uporabite svoj kozarec/posodo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.