Pravilno prileganje pralne plenice

Pravilno prileganje pralne plenice

Da se prepričate, ali je plenička na vašem otoku pravilno zapeta, dvignite njegove nogice, ko mu boste oblekli pleničko. Pri tem opazujte, kako se mu plenica prilega pri nogicah in okoli rite. Je preveč ohlapno? Če opazite vrzel med pleničko (elastiko) in kožo, morate pleničko popraviti. Poskusite z manjšo nastavitvijo velikosti (sprednji pritiskači) in na tesneje zapnite pritiskače na krilcih plenice.

Ko (če že) vaš otrok stoji, opazujte, kako je vpojni vložek ali vpojna plast v plenici nameščena glede na elastiko na hrbtu. Če vložek ali vpojna plast sega preko elastike na hrbtu (gledajo izven plenice), otroka poležite, odpnite pritiskače, potegnite pleničko rahlo k sebi (naprej) in spet zapnite pritiskače (ali ježke). Vpojni material naj ne gleda nikjer izven plenice.

Če opazite, da je sprednji del pleničke zapet nizko čez stegna ali pa je plenico okoli pasu težko zapeti, pa poskušajte uporabiti večjo nastavitev velikosti. To bo pleničko naredilo višjo in izboljšalo splošno prileganje. Elastike pri nogicah morajo vedno segati v dimlje, tako kot spodnje hlačke. Če plenici dodate vložke za povečanje vpojnosti, s sprednjimi pritiskači plenički povečajte velikost in jo potegnite višje.

Nastavitev velikosti pralne plenice s sprednjimi pritiskači (3x3, 3x4, 2x3..) po višini
Nastavitev velikosti pralne plenice s sprednjimi pritiskači (3×3, 3×4, 2×3..) po višini

Pazite tudi, kako plenico namestite in s plenico ne zajamete tudi morebitne kožne gube med zadnjico in nogami (nekateri dojenčki jo imajo več, drugi manj) – plenico namestite tako, kot bi oblekli spodnje hlačke – med nogami naj segajo v dimlje! Pralna plenica mora v pasu segati višje kot pa pri odraslem spodnjice – na hrbtnem delu okoli predela popka. Če imate fantka, mu lulčka nežno potisnite navzdol med nogice, da bo z lulanjem zadel kar največjo površino vpojnih plasti v plenički.

Popolno prileganje pralne plenice
Popolno prileganje pralne plenice

Če imate težave, se vprašajte naslednje:

  • Ali so luknje med nogicami in pleničko?
  • Ali je okoli pasu preveč ohlapno?
  • Mu plenička zleze dol, ko se giba?
  • Ali je luknja med trebuščkom in plenico?
  • Ali je univerzalno velika plenica nastavljena na pravilno velikost (pritikači na sprednji strani)?
  • Ali je lahko plenica pretesna, kar povzroča puščanje zaradi stisnjenosti vpojnih plasti?

Zapomnite pa si, da skozi rast dojenčki spreminjajo obliko. Prišlo bo obdobje, ko majhen dojenček uporablja največjo nastavitev velikosti pleničke. Isti otrok pa lahko zaradi večje mobilnosti kar nekaj mesecev uporablja srednjo nastavitev pleničke.

Elastike na plenicah se sčasoma razrahljajo. Različni modeli in firme pleničk pašejo otročku različno.

 

Navzgor obrnjeno blago med pritiskači na sprednji strani pri manjših nastavitvah velikosti plenice

Ste se kdaj vprašali, kaj narediti s tistim odvečnim blagom na sprednjem koncu univerzalno velike pleničke, ki se naredi, ko imate spete prednje pritiskače za nastavljeno manjšo velikost? Blago mora na notranji strani gledati navzgor – vtaknite prste med vrsticama pritiskačev, da se prepričate! Tako bo pri nogicah plenička ravno prav zategnjena.

Tole je eden najbolj gledanih videov o pravilnem prileganju pleničke. Vzemite si minuto za ogled…

Krilca gledajo izpod zapete plenice (“wing droop”)

GroVia Hybrid Sugar Rush s pritiskači - spuščena krilca
GroVia Hybrid Sugar Rush s pritiskači – spuščena krilca

Najpomembnejši razlog, zakaj se mora plenica dobro prilegati, je seveda ta, da nič ne sme uiti iz pleničke. Okoli pasu in nogic mora biti plenica dobro zaprta!

Neglede na to, kateri sistem uporabljate, morate storiti naslednje:

  • Vpojni vložek (če ga ima) potegnite med otrokove noge, preden zategnete zunanji del plenice gor. To bo zagotovilo hitro vpojnost.
  • Prepričajte se, da boste plenico (hlačke, zunanji del plenice) potegnili navzgor tako, da bodo elastike pri nogicah prišle v vdolbino med trup in stegna, v najbolj naravno lego. Pazite na morebitne dojenčkove gube in jih ne zaobjemite s plenico. Tako se plenička zapečati in preprečuje spuščanje.

 

Zapenjanje pritiskačev okoli pasu pri plenicah in hlačkah z eno vrsto pritiskačev

Nekatere pralne plenice imajo le eno vrsto pritiskačev za zapenjanje pleničke v pasu – zakaj? Ker naredijo pritiskači, ki so na boku, celotno delo.

Pritiskači, ki se nahajajo na vsakem boku naj bodo zapeti najprej. To bo zagotovilo, da bo elastika pri nogicah dovolj stisnila. Skupaj s pravilno nastavitvijo pritiskačev na sprednji strani (s katerimi se nastavlja velikost pleničke) tako zagotovijo, da je vložek pravilno pritisnjen na otrokovo kožo  in da nič iz pleničke ne uide.

 

Ali je prileganje plenice odvisno od starosti otroka?

Ja. Ko bo otroček rasel, boste morali velikost plenice in število vložkov v njej prilagajati. Prav tako je vsak otrok drugačen. Na kaj morate torej paziti:

Novorojenček: Če uporabljate univerzalno velike pleničke, bodo te pleničke na začetku najverjetneje prevelike. Segale bodo tudi nad predel popka, ki je v začetnih tednih občutljivo območje. Če se vam zdijo pleničke prevelike, jim dajte nekaj časa (ponavadi do okoli enega meseca), da dojenček malo zraste. Velikost pleničke prilagodite na najmanjšo. Da bi se mu bolje prilegala, dodajte še kakšen vložek, ki bo pleničko bolj stisnil. Zelo lepo bodo novorojenčkom (do 4kg) pasale manjše, tanjše vse-v-enem pleničke.

6-12 mesecev: Do zdaj plenička že dobro stoji na otroku. Ne bo izgledala prevelika ali okorna. Segala bo do predela pod popkom, velikost bo pa nastavljena na srednji ali celo na največji. Na tej stopnji dojenčki lahko veliko in močno lulajo, zato mu dodajte dodatne vložke za vpojnost. Pri nogicah mora plenička kar dobro oprijemati.

12+ mesecev: Plenička bo najverjetneje na največji velikosti (ni pa nujno…moja hčerka je imela pri 20m srednjo nastavitev). Ker se otroci začenjajo veliko gibati in zrastejo, boste na tej stopnji kar velikokrat prilagajali velikost, tudi na manjšo, saj postanejo vitkejši. Plenička bo segala nižje v pasu in bo mogoče podobna spodnjim hlačkam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja