Najpogostejši pomisleki glede pralnih plenic

Najpogostejši pomisleki glede pralnih plenic. Slišala sem že skoraj vse 🙂 Najsibodi ste začetnik, kar se tiče pralnih plenic ali pa ste jih že uporabljali, pa ste v umesnem času obupali, a bi radi spet začeli, vem, da imate veliko za preštudirati. Na spletu je obilo informacij, tako pozitivnih kot negativnih, potem se pogovarjate še s prijatelji, ki vas spodbujajo ali pa odvračajo..

Tukaj sem zbrala nekaj največjih pritožb in pomislekov glede pralnih plenic. Upam, da vam bodo pomagali pri odločitvi o uporabi ali neuporabi.

Pomislek 1: Pralne plenice vzamejo veliko časa

Zaradi uporabe pralnih plenic ne boste ob veliko svojega časa. Ko zlagate ostalo perilo, spotoma zložite tudi plenice. Ob prihodu dojenčka se vsakemu gospodinjstvu poveča količina umazanega perila, pa uporabljate pralne plenice ali pa ne. Ker to veste, vam ne bo težko prižgati pralni stroj tudi za pralne plenice. Itak stroj naredi vse namesto vas! 🙂 Plenice vam bodo vzele dodatnih par pranj na teden. Hitro se boste na to navadili.

Uporaba plenic za enkratno uporabo tudi vzame nekaj časa… morate jih kupiti, umazane hraniti ter jih potem znositi do smetnjaka, ki se vam bo kar naenkrat zdel premajhen.

Pranje pralne plenice

Pomislek 2: Umazane plenice… fuj

No ja, dojenčki so tako ali tako mali packi (ne mislim nič grdega s tem 😉 ) Menjava pralne plenice ni nič drugačna od menjave plenice za enkratno uporabo. S pralnimi plenicami boste še na boljšem, saj vam nikdar ne bo potrebno čistiti eksplozivnih začetnih kakcev, driskice ali tršega drekca s hrbta ali nogic vašega malčka. Ko slišite o legendarnih pokakanih dojenčkih, ki so morali celi pod tuš, oblačila pa (ponavadi kar) v smeti, so le-ti ponavadi v plenicah za enkratno uporabo.

Kakci dojenih dojenčkov se lahko brez problema perejo v pralnem stroju, brez da bi jih morali prej odstraniti. Kakce dojenčkov na mlečnem nadomestku se lahko prej spere dol ali pa vseeno da kar v pralni stroj pokakane (starši se sami odločijo). Ko dojenček prične z gosto hrano, pa je potrebno kakce odstraniti v školjko. Najlažje gredo stran s pleničnimi linerji za enkratno uporabo (če imate dovolj široke cevi, jih lahko tudi te odplaknete) ali pa uporabite pralne linerje, s katerih se kakec enostavno odlepi dol. Nekateri starši si na dovodno cev za stranišče priklopijo tudi t.i. diaper sprayer oz higienski tuš, s katerim očistijo kakec s pleničke.

Ker so kakci s plenic odstranjeni takoj, vam stanovanje ne bo smrdelo po pokakanih plenicah, kot je to v navadi pri navadnih pleničkah.

Pomislek 3: Zaradi pralnih plenic se večkrat pere

Kot je bilo omenjeno že zgoraj, pralne plenice dodajo od 2 do 4 dodatna pranja na teden. Da bo pralni stroj vsakih poln do priporočene količine, dodajte še ostalo perilo – brisače ali oblačila za dojenčka. Pazite le, da stroja ne napolnite preveč, saj se plenice tako ne bodo dobro preprale.

Pomislek 4: Pralne plenice so zakomplicirane

Sploh ni treba, da so komplicirane. Obstaja veliko različnih modelov, ki olajšajo vaše delo… Fitted plenice, vse-v-dveh (z vložkom, ki se ga ob previjanju menja, hlačke pa lahko ponovno uporabite), vse-v-enem pralne plenice (še najbolj podoben sistem navadnim plenicam za enkratno uporabo) res ne potrebujejo veliko dela. Malo bolj, a ne preveč, se morate potruditi z zlaganjem tetra in prefold plenic v nepremočljive hlače ali pa basati vložke v žepaste pleničke– vse to lahko naredite, še preden suhe plenice pospravite s stojala za sušenje ali iz sušilnega stroja.

Pomislek 5: Vse pralne plenice prepuščajo

To vsekakor ne drži. Če pralne plenice puščajo oz. premočijo, imate problem ali s prilagajanjem plenice vašemu dojenčku, s premalo vpojnih plastmi, kvaliteto same pleničke ali pa z dotrajanostjo nepremočljivega zunanjega dela.Več o tem si lahko preberete tukaj.

Pomislek 6: Menjava plenic ponoči je nočna mora

Novorojenčke je resda potrebno pogosto previjati neglede na uro, pa če uporabljate pralne ali navadne plenice. Ko rastejo in se ne zbujajo oz jih ne želite še bolj zbuditi, jih lahko pustite v isti plenici celo noč, če želite. Nekatere starše skrbi, da zaradi občutka mokrote dojenčki ne bodo spali celo noč. To še vedno trdijo proizvajalci plenic za enkratno uporabo. A pomislite na čas, ko so dojenčki še vedno prespali noč, pa so imeli starši na izbiro le pralne plenice. Ritke so občutno bolj suhe, če je vrhnja plast plenic prevlečena s stay dry slojem ali pa ob uporabi stay dry linerjev.

Obstaja kar nekaj modelov, ki so primerni za nočno uporabo, ki jih po želji lahko še bolj ojačate z dodatnimi vložki. Vse je odvisno, kako dobro se plenička prilega malčku ter koliko vpije glede na količino urina, ki ga malček izloči.

Previjanje ponoči pa bo z modernimi pralnimi plenicami mačji kašelj za razliko od časa, ko smo sami bili v plenicah.

Pomislek 7: Spiranje plenic je še večja nočna mora

Izključno dojenim dojenčkom ni potrebno spirati kakca s plenic. Resda lahko nekaterim izgleda nagnusno, a tak kakec se v pralnem stroju čudovito spere. Prav ste slišali, pokakano plenico lahko direktno vržete v pralni stroj!

Kakce dojenčkov na mlečnem nadomestku se lahko prej spere dol ali pa vseeno da kar v pralni stroj pokakane (starši se sami odločijo). Ko dojenček prične z gosto hrano, pa je potrebno kakce odstraniti v školjko. Najlažje gredo stran s pleničnimi linerji za enkratno uporabo (če imate dovolj široke cevi, jih lahko tudi te odplaknete) ali pa uporabite pralne linerje, s katerih se kakec enostavno odlepi dol. Nekateri starši si na dovodno cev za stranišče priklopijo tudi t.i. diaper sprayer oz higienski tuš, s katerim očistijo kakec s pleničke.

Pomislek 8: Oblačila so premajhna, če uporabljam pralne plenice

Nočne pleničke so lahko malo velike. Da ne kupujete vedno večjih bodijev, uporabite podaljšek za bodije, ki vam bodo privarčevali vsaj eno številko. Obstajajo tudi bodiji, ki rastejo z otrokom. Resda ozke kavbojke ne bodo šle čez pralne plenice, boste pa lahko otroka oblekli še bolj luštno. Pomislite na romperje, pajkice, krila ter vse baggy hlače.. Večina oblačil bo dejansko pristajala otrokom v pralnih plenicah, le zna se zgoditi, da boste bolj zgodaj prešli na večjo velikost. Tudi na njegovo večjo rito se boste kmalu navadili.

Pomislek 9: Dojenčka je potrebno večkrat previjati

Proizvajalci navadnih plenic trdijo, da lahko dojenčki nosijo plenico do 12ur, ampak a to dejansko želite (razen ponoči)? Ko se taka plenica polni, se natrijev poliakrilat v njej razteza, plenica pa se poveša. Namesto, da starši čakajo, da se plenica popolnoma napolni, jo zamenjajo takrat, ko vedo, da je rita umazana.

Če vam pralna plenica premoči po eni uri nošenja, je nekaj narobe s plenico. Ponavadi se pralne plenice čez dan menja na 2 do 3 ure.

Pomislek 10: Pralne plenice smrdijo

Ko je vaš malček na gosti hrani, shranjene pralne plenice manj smrdijo kot pa navadne, saj se kakca že prej znebite.

Če pa pralne plenice smrdijo po hlevu ali greznici, pa jih premalo na pogosto perete ali pa je nekaj narobe z vašo pralno rutino. Tukaj si preberite malo več o tem.

Pralne plenice ne smejo smrdeti hujše kot njegov kakec ali urin.

pralne plenice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja