Ostala vprašanja o plenicah

BumGenius pralna plenička

Ostala vprašanja o plenicah

Pralne plenice ponoči

Uporaba pralnih plenic ponoči je podobno enostavna kot uporaba podnevi. Ugotoviti morate, kaj potrebujete. Nekateri starši svoje otroke ponoči previjajo ali pa jih dajejo lulat. Drugi jih imajo v isti plenički celo noč. Nekateri dojenčki se celo noč budijo in se dojijo/pijejo, drugi bodo lulali le zjutraj. V jutranjih urah ponavadi zelo veliko lulajo in takrat plenička največkrat premoči, če je premalo vpojna. Rešitev za manj lulanja v pleničko je izogibanje tekočine pred spanjem (za tiste, ki se ne dojijo več), dajanje na kahlico / čebriček pred spanjem ali enkrat, dvakrat ponoči.

Poskusite s katerim od spodnjih predlogov:

 • Uporabite vse dodatne vložke, ki ste jih dobili poleg pleničke. Nekaj časa bo to preprečevalo puščanje.
 • Uporabite konopljo! Ti dodatni vložki so tanki, a zelo vpojni. Za večje polulančke jih zelo priporočamo! Pazite le, da vložek vstavite vmes med plasti ali čisto spodaj. Konoplje nikoli ne uporabite kot zgornjo plast, saj vpija zelo počasi. Dodatne vložke najdete tukaj.
 • Prilagodite pleničko in njene vložke glede na to, kje puščajo. Več o tem si preberite tukaj.
 • Če otrok spi na trebuhu, mu največ plasti vpojnega materiala prestavite v sprednji del pleničke. Na trebušček pod pleničko mu lahko vstavite prepognjen dodatni vložek ali pralni robček, ki bo zadrževal tekočino.
 • Uporabite bombaž za dodatno vpojnost. Na voljo so dodatni vložki ali pa uporabite kar najmanjšo velikost prefold plenice. Naravna vlakna počasneje vpijajo od umetnih ter ne vežejo vlage nase, zato bo otroška ritka na vlažnem. Nad bombažne vložke lahko položite vložek ali liner iz stay dry materiala, ki bo pošiljal vlago v spodnje plasti in ohranjal otroško ritko bolj suho.

KATERE PLENICE UPORABLJATI PONOČI… KAJ SE NAJBOLJ OBNESE…

Če je ponoči potrebna menjava oziroma si to želite, poskrbite, da boste imeli na zalogi in pri roki zadostno količino čistih in suhih pleničk. Ne pozabite na robčke za čiščenje ritke ter morebitne dodatne vložke in linerje.

Otrok naj bo v postelji oblečen tako, da vam bo olajšalo menjavo pleničke (v primeru da pleničke ponoči menjavate). Uporabite lahko spalne srajčke, med nogami nezapete bodije z dolgimi rokavi (brez hlačnic), spalne vreče, cele pižamice na zadrgo… Olajšajte si menjavo, sploh ker boste tvegali, da se otroček preveč prebudi, svetloba naj bo minimalna. Malo prekratke bodije si lahko podaljšate s podaljški.

Če ima dojenček pleničko na ritki celo noč in je prepojena z urinom, priporočamo, da zjutraj tako pleničko pred shranjevanjem v posodo za perilo dobro sperete pod hladno vodo. Pri pranju v pralnem stroju vklopite tudi funkcijo predpranja. Če se zgodi, da pleničke smrdijo, je ena izmed rešitev ta, da zjutraj vse dnevne pleničke in nočno sperete na kratkem programu z malo praška. Oprane pleničke shranite, naslednji večer pa te pleničke (skupaj s pleničkami prejšnje noči in celega dneva) temeljito operite.

 

Oglejte si video o tem, kako uporabiti dve prefold plenički in sponko Snappi, s katerima boste povečali vpojnost v svojih nepremočjivih hlačkah:

 

 

Pralne plenice na potovanju

(v nastajanju)

 

 

Zakaj pride od pleničnih izpuščajev

Pralne plenice dokazano povzročajo manj pleničnih izpuščajev kot pa navadne plenice. Vseeno pa ustvarjajo idealne pogoje za izpuščaje in slej ko prej ga, vsaj majhnega, dobi vsak dojenček. Preprečimo ga z rednim previjanjem, vsaj na vsaki dve uri ali pa takoj, ko se je pokakal. Manjši izpuščaji bodo po dnevu ali dveh izginili, pri tem pa mu lahko pomagate s kremami za ritko (ki so primerne pralnim plenicam!). Če je izpuščaj vztrajen, se posvetujte z otrokovim pediatrom.

Plenični izpuščaj zaradi amonijaka ali kandide vir: https://www.fairview.org/patient-education/115962EN
Plenični izpuščaj zaradi amonijaka ali kandide
vir: https://www.fairview.org/patient-education/115962EN

Najpogostejši vzroki za nastanek pleničnih izpuščajev:

 • Bakterije/amonijak – neučinkovita pralna rutina lahko vodi do ostankov urina in kakcev v pleničkah ter posledično bakterijah in vonja po amonijaku. Ponavadi se to zgodi pri manj močnih pralnih praških ali doma narejenih, a se zna zgoditi tudi pri zadovoljivi pralni rutini. Več o tem, kako se znebiti take umazanije in neprijetnega vonja, pišem tukaj.
 • Glivice oziroma kandida – je dobro znan vzrok za vztrajne plenične izpuščaje. Pokažejo se kot majhne izboklinice, lahko pa je izpuščaj tudi popolnoma rdeč in topel na dotik. Za glivice pri pediatru dobite kreme (v času zdravljenja ne uporabljajte pralnih plenic, te pa dobro preperite z belilom – o tem pišem tukaj)
 • Izraščanje zob, kisla hrana, alergije ter občutljivost na hrano – taki izpuščaji se pokažejo kot rdečina okoli ritke, lahko pa se izpuščaj raztegne in obsega ves predel, kjer je koža izpostavljena urinu. Pri tem izpuščaju je malo težje najti krivca.

Malo manj pogosti vzroki za nastanek pleničnih izpuščajev:

 • Občutljivost na pralni prašek (detergent) – ni tako pogost, a se vseeno zgodi, saj so otroci različno občutljivi na vonjave, encime in ostale sestavine v pralnih praških. Tak izpuščaj se ponavadi pokaže takoj. Najbolj pogosto ga najdemo po celem telesu, a je zaradi vlage lahko najhuje v pleničnem predelu. Veliko ljudi pere plenice z drugim praškom kot pa otroška oblačila. Testirate tako, da operete eno otroško oblačilo s praškom, ki ga uporabljate za pralne plenice ali pa preizkusite kakšen drug pralni prašek. Lahko se zgodi, da je otrok občutljiv na eno znamko trgovinskih praškov kot je Persil, a mu bo odgovarjal na primer Ariel. Drugi dojenčki bodo potrebovali naravne detergente, ki pa ne vsebujejo encimov in parfumov.
 • Občutljivost na tkanino – nekateri dojenčki so občutljivi na umetne materiale, kot je na primer stay dry material (poliester), ki ga zlasti uporabljajo pri žepastih pralnih plenicah. Da bi potrdili ali je to res ali ne, v pleničko položite tudi bombažni vložek ali krpico, da se bo ta dotikala otroške kože in ne poliester. Rešitev je tudi v zamenjavi vseh plenic za tiste iz naravnih materialov.
 • Občutljivost na mokroto v plenicah – ki se lahko pripeti zaradi vpojnega dela iz naravnih materialov. Poskusite s pleničnimi predlogami – linerji iz fleece materiala (stay dry), ki bo ohranjal občutek suhosti.
 • Občutljivost na vlažilne robčke – redko, a vseeno se zgodi, da so otroci občutljivi na sestavine v vlažilnih robčkih za enkratno uporabo. Uporabite raje pralne robčke, ki jih navlažite z vodo ali pa mešanico vode in (kokosovega, olivnega) olja.
 • Druge težave s kožo – če sumite na kaj drugega, kot je zgoraj opisano, obiščite otokovega pediatra.

 

 

Dolgoročno shranjevanje plenic

 1. Prepričajte se, da so plenice popolnoma čiste.
 2. Poskusite odstraniti čimveč madežev, saj ti lahko po določenem času potemnijo in se popolnoma zažerejo v tkanino. Pleničke dajte na sonce za par ur!
 3. Poskrbite, da so pralne plenice popolnoma suhe. Če ga imate, uporabite sušilec za dodatno sušenje. Zaradi vlage lahko plenice splesnijo.
 4. Ko so plenice suhe, jih shranite v zaboj, kjer lahko zrak kroži. Lahko uporabite vreče za vzglavnike, vrečke iz blaga ali v kartonaste škatle. Izogibajte se plastičnim zabojem in vrečam, ki se jim s sesalnikom iztisne zrak. Če so plenice pospravljene v zaboju, ki ne diha, lahko pridobijo rumene madeže, lahko pa se tudi uničijo elastike.
 5. Zaboj ali vrečo postavite v hladen in suh prostor. Uporabite lahko omaro v spalnici ali prostor pod posteljo. Zaradi vročine se izogibajte podstrešij, kletem pa zaradi vlage.
 6. Ko ste pripravljeni, da spet začnete uporabljati pralne plenice, jih enostavno operete kot običajno in uporabljate.

Še nekaj nasvetov:

 • Če živite v predelu z višjo vlažnostjo, v zaboj skupaj s pleničkami zapakirate nekaj plasti straniščnega papirja ali papirnatih robčkov.
 • Plenice morajo biti pred daljšim shranjevanjem res dovolj čiste. Ko so pleničke že oprane, jim dodajte še par ciklov pranja na 60°C brez detergenta. Pri spiranju bodite pozorni na ostanke detergenta v odpadni vodi. Če jih opazite, plenice še enkrat izperite brez detergenta. Plenice dobro posušite.
 • Nekajkrat na leto preverite stanje shranjenih pralnih plenic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja