Brezpleničarstvo oz manjpleničarstvo, kot se metodi pravi zadnje čase, je vse bolj pogosta pot, za katero se starši odločijo za svojega otroka. Gre za metodo, ki je nežna in ljubeča ter iz vidika izvajanja povsem svobodna in naravna. Je pot, ki staršem omogoča, da se zmorejo kljub sodobnemu tempu življenja ustaviti in otroku celostno prisluhniti. Je način, da se starši ponovno globoko povežejo s svojim otrokom in mu omogočijo svobodo, ter skupaj z njim znotraj te svobode rastejo in žarijo. Metoda temelji na podrobnem opazovanju novorojenčka, dojenčka oz. malčka in odzivanju staršev na njegovo telesno govorico, glasove, vedenjske znake oz. vzorce.

Napačna je predstava, ki se je v zadnjih časih ukoreninila ob izrazu »brezpleničarstvo«, da plenic ne potrebujemo. Plenice so še vedno dobrodošle in so tu, vendar je pomembno zavedanje, da nam služijo kot rezerva in ne kot glavno stranišče. Torej pri metodi še vedno uporabljamo razne pripomočke, kot so pralne plenice ali odvajalne /trening hlačke, razne spodnjice, gamaše, kahlice, ki nam samo metodo zgodnjega izločanja izven plenic olajšajo.

Če vas zanima več o tem, lahko zadnje čase preko spleta najdete ogromno informacij in programov na to temo. Nekatere izmed njih najdete na spletni strani Svoboden otrok, kjer vam Mojca Pajek razkriva skrivnosti naravnega in svobodnega sveta. 

Čebriček za metodo (delnega) brezpleničarstva

Artikli

11.00  3.30 
4.50  2.25 
2.67 2.97 
10.00  3.00 
8.97 10.17 
25.90 
10.90