Zakaj pralne plenice?

zakaj pralne plenice

Zakaj pralne plenice? Pralne plenice so znane po tem, da ne vsebujejo kemikalij in so tako prijaznejše okolju. Poleg tega so prijazne tudi do vaše denarnice. Ampak odločitev, ali boste uporabljali pralne plenice ali pleničke za enkratno uporabo, je predvsem odvisna od tega, kaj je vam osebno pomembno – mogoče obstaja plenička, ki vam bo pisana na kožo in je enostavna za uporabo? Vam je pomembno, da pustite čim manjši okoljski odtis?

Se še vedno ne morete odločiti? Če boste brali naprej, vas mogoče prepričamo…

Zakaj pralne plenice?

Pralne plenice so v splošnem cenejše od pleničk za enkratno uporabo

Na tržišču obstaja široka izbira pralnih plenic z različnimi modeli in cenami, a tudi najdražje pralne plenice vam bodo pomagale privarčevati ogromno denarja, če jih primerjamo s plenicami za enkratno uporabo.

Za popoln komplet pralnih plenic boste odšteli od 100€ – 800€ (odvisno od znamke, modela in števila plenic v uporabi), kar se sliši za enkratni znesek lahko kar veliko. (Tukaj lahko dodamo tudi strošek vode, detergenta in elektrike za pralni stroj.) A ko pomislite, da v parih letih za navadne plenice za enkratno uporabo odštejete tudi 1000€ več ter za bolj naravne plenice (biorazgradljive) za enkratno uporabo tudi do 2000€ več, se pa ne sliši več tako veliko, kajne?

Pa še ena prednost je – iste pralne plenice lahko uporabite tudi za svojega drugega, tretjega, četrtega,.. otroka 🙂  Navsezadnje, ko jih ne potrebujete več, jih enostavno lahko podarite naprej ali pa prodate.

razlika-plenicPralne plenice so prijaznejše okolju

Če upoštevamo vso okoljsko ceno proizvodnje, prevoza in obdelave tisočev odpadnih plenic za enega dojenčka, moramo priznati, da so pralne plenice bolj privlačne. V povprečju za dojenčka porabimo 6000 (7000) pleničk. Vsaka od teh pleničk se bo razgrajevala 500 let. Kar pomeni, da bodo pokakane in polulale pleničke vašega otroka še vedno na smetišču, ko bodo po svetu tekali njegovi pra-, pravnuki! Za primerjavo potrebuje en otrok 20-40 pralnih pleničk in vsaka od njih bo uporabljena tisočkrat.

Pralne plenice so ponavadi bolj zdrave za dojenčka

Določene sestavine v plenicah za enkratno uporabo lahko povzročajo ponavljajoč plenični izpuščaj in druge občutljivosti na dojenčkovi ritki. Niso vsi dojenčki enako občutljivi na to in veliko jih ne doživlja nikakršnih problemov. A dojenčkom neverjetno odleže, če starši preklopijo na pralne plenice – še posebno na tiste z vpojnimi sloji, narejenimi iz naravnih vlaken.

Veliko staršev skrbi okoljski vpliv kemikalij, ki jih uporabljajo za proizvodnjo pleničk za enkratno uporabo. Še bolj pa jih skrbi, da te kemikalije lahko prodirajo v nežno in občutljivo kožo novorojenčkov, dojenčkov in malčkov.

Kljub temu, da s študijam še niso dokazali negativnih stranskih učinkov teh kemikalij, vsaj v količinah, ki jih pri plenički uporabijo, je vaš otrok v stiku s temi snovmi večino dneva, vsak dan, prvih par let.

Proizvajalci pralnih pleničk najraje uporabljajo bombaž, ki je hkrati tudi najmanj alergen. Po naših izkušnjah se pri otrocih, ki so najbolj občutljivi in dovzetni za izpuščaje, obnesejo prav bombažne pralne plenice. Zanimivo pa je, da se učinek izboljša z uporabo pleničk iz organskega bombaža. Vse to lahko upoštevate, ko se odločate za nakup plenic. Pazite samo, da se pri proizvajalcu prepričate, da je izdelek res narejen iz organskega bombaža (s certifikati). Več o materialih pri pralnih plenicah pišemo tukaj.

groviaDobro oblikovana plenica za vsako družino

GroVia pralne plenice se na voljo v različnih stilih – od tradicionalne predhodno zložene in sešite plenice (Prefold) preko hibridnega sistema (ki omogoča uporabo pralnih vložkov ali pa takih za enkratno uporabo), do enostavnega “vse v enem” (AiO – All in One) stila. Ena najboljši stvari pri pralnih plenicah je ta, da ni važno, koliko želite zapraviti ali kakšen življenjski stil imate, vedno obstaja plenični sistem, ki bo deloval pri vas. Pri BumGenius-u najdete dva tipa plenic, žepaste (pocket – Original 5.0) pleničke ter vse-v-enem stil (Freetime in Elemental). Najnovejši in cenovno ugoden model pa so le nepremočljive hlačke BumGenius Elemental Joy, pri katerih lahko uporabite katerekoli vložke želite,

Fleksibilnost, prilagodljivost in udobje so naredili pralne plenice enostavnejše in dostopne vedno večim družinam. Vaši dojenčki sledijo modnim trendom tudi zaradi različnih barv, potiskov in vzorcev pralnih pleničk. Previjanje lahko naredimo tako zabavno kot je le mogoče!

Pranje pralnih pleničk pomeni še več pranja… a ne preveč!

Večini družin je pranje pleničk doma izjemno lahko opravilo. Umazane plenice se spravijo na kup za umazano perilo ali v nepremočljivo vrečo za perilo (ali košaro itd.), ki se sprazni in opere v povprečju 2-3-krat tedensko. Prav ste prebrali, pričakujete lahko 2-3 dodatna pranja vsak teden na račun umazanih plenic. (če pralne plenice vaš dojenček nosi ves čas..pralne plenice so odličen pripomoček tudi za “brezpleničarstvo”, kjer uporabljate le nekaj pleničk (če mogoče “uide”) ali pa le ponoči… je veliko opcij brezpleničarstva in o tem se splača kaj prebrati 🙂


Pralne plenice
Pralne plenice

Ste še vedno negotovi glede pralnih plenic? Ni panike! Verjamemo, da pralne plenice ne odgovarjajo vsem staršem, vsem otrokom ali pa niso primerna rešitev v določenih situacijah. Nekatere družine ugotavljajo, da najbolje deluje, če doma uporabljajo pralne, izven doma pa pleničke za enkratno uporabo. Ali pa doma ne uporabljajo plenic in pralne otroku oblečejo, če gredo ven, drugi pa ugotavljajo, da jim pa pralne plenice ne odgovarjajo prav vsak dan. Splača se, da imate na zalogi nekaj hibridnih plenic ali pa plenic za enkratno uporabo, saj nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali (boste na primer nekaj dni brez elektrike ali pa vode). Plenice za enkratno uporabo so priporočljive tudi v določenih zdravstvenih situacijah (če niste prepričani, se posvetujte s pediatrom).

Ne glede na to, kako se boste odločili, se bo vsaj delna uporaba pralne pleničke odražala v enakih ugodnostih kot pa pri polni uporabi, a v manjšem obsegu. Poskusite… ničesar nimate za izgubiti!

Zakaj pralne plenice?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.